UT elfde Nederlandse universiteit in Shanghai Ranglijst

De UT moet tien Nederlandse universiteiten boven zich laten in de jaarlijkse Shanghai Ranking. Net als in 2013 staat Twente op een plek tussen de 301 en 400 op de ranglijst van 's werelds beste universiteiten.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Als je de Nederlandse universiteiten uit de lijst filtert, deelt de UT de elfde plaats met Eindhoven. Alleen Tilburg staat lager in de Shanghai Ranking (plaats 401-500).

Vier Nederlandse universiteiten horen bij de beste honderd. Dat is er één meer dan vorig jaar. De Universiteit Utrecht staat nog altijd het hoogst (57), maar ook Leiden (77), Groningen (82) en de Vrije Universiteit (100) scoren goed in deze ranglijst.

Harvard op één

De Shanghai Ranking is één van de bekendste universiteitenranglijsten ter wereld. De makers kijken hoeveel de wetenschappers van universiteiten publiceren en hoeveel succes ze daarmee boeken: worden ze vaak geciteerd door anderen, komen ze in belangrijke tijdschriften terecht? Ook wegen de makers mee hoeveel medewerkers en alumni van een universiteit een Nobelprijs of Fields Medal hebben gewonnen.

Boven in de ranglijst staan vrijwel uitsluitend Amerikaanse universiteiten, met op nummer één Harvard University. Alleen de Britse universiteiten van Cambridge en Oxford dringen tot de top tien door. De eerste niet-Westerse universiteit volgt op 21: de Universiteit van Tokio.

In deze lijst scoort Nederland minder goed dan in de concurrerende lijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Die zet geen vier, maar acht Nederlandse universiteiten in de top honderd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.