Voor het eerst vrouwelijke 'Nobelprijs' voor de wiskunde

| Redactie , HOP

Voor het eerst heeft een vrouw de prestigieuze Fields Medal gekregen: Maryam Mirzakhani van Stanford University. Een andere laureaat, Artur Avilla, is de eerste Zuid-Amerikaanse wiskundige die deze eer te beurt valt. En ook Leiden valt een beetje in de prijzen.

Photo by: Stefan Zachow

De prijs wordt algemeen beschouwd als de Nobelprijs voor de wiskunde. Elke vier jaar worden de medailles uitgereikt, meestal aan drie of vier wiskundigen tegelijk.

De 37-jarige Mirzakhani komt uit Iran en promoveerde aan Harvard. 'Het is een grote eer', zei Mirzakhani in een reactie. 'Ik weet zeker dat nog veel meer vrouwen de komende jaren deze prijs zullen krijgen.' Mirzakhani leverde een grote bijdrage aan de wiskunde van de geometrie en de patronen van allerlei theoretische objecten en oppervlakten.

Ook een hoogleraar met een aanstelling in Leiden wint de medaille. Manjul Bhargava is hoogleraar aan Princeton University, sinds 2010 dus ook aan de Universiteit Leiden. Hij richt zich op analytische algebraïsche getaltheorie.

De vierde winnaar is Martin Hairer van de University of Warwick. De medailles zijn uitgereikt tijdens een internationaal congres in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.