Verhaal studente met donornier 'meest spraakmakend'

| Johannes de Vries , Eymeke Lobbezoo

Studente communicatiewetenschap Hilde Dorman mag zich volgens de ‘Facebook-fans’ van UT Nieuws ‘meest spraakmakende student van het jaar’ noemen. Ze kreeg meer likes dan Robert-Jan den Haan en Isabel Nolte.

Photo by: Arjan Reef

UT Nieuws zette de foto’s en bijzondere verhalen van de drie studenten op Facebook en verzamelde op ieder verhaal likes, om op die manier de meest spraakmakende student van het jaar te kiezen. Hilde Dorman haalde tot vanmiddag 12:00 uur 384 likes.

Ze werd in september door UT Nieuws geïnterviewd, toen ze net terug was van de World Transplant Games - zeg maar de Olympische Spelen voor getransplanteerden - in Zuid-Afrika. Daar won ze in totaal vijf medailles voor wielrennen en tennis.

Topprestatie dankzij iemand anders

In 2001 werd bij de toen steeds vermoeider wordende Vriezenveense chronische nierinsufficiëntie ontdekt. Zowel leren als sporten, haar met de paplepel ingegoten, wilde niet meer. Transplantatie van haar vaders nier was nodig.

Nog steeds slikt de studente medicatie om afstoting te voorkomen. De bijwerkingen maken haar lichaam zwak. Toch lacht ze veel en sport ze nog steeds fanatiek, onder meer via Stichting Sport en Transplantatie. Die zendt haar sinds 2007 uit om mee te doen aan de Wereldspelen.

De drie gouden en twee zilveren medailles die ze in 2013 in Zuid-Afrika haalt, is een extraatje. ‘Dat het gelukt is om deel te nemen voelde al als een overwinning,’ zei Dorman in september. ‘Tijdens de spelen schoot regelmatig door mijn hoofd dat de duizenden deelnemers niet meer hadden geleefd zonder hun donor. Dankzij die ene persoon zijn ze in staat topprestaties te leveren!’

Hilde Dorman kan binnenkort een taart verwachten van de redactie van UT Nieuws. Op Facebook kreeg ze al veel complimenten. ‘Je bent een voorbeeld voor alle jonge mensen die op een orgaan wachten,’ reageerde bijvoorbeeld iemand.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.