Met blote benen een tempel in?

| Maaike Platvoet

Mag je in India wel of niet met blote benen een tempel in? Waarom zegt die Chinese student nou helemaal niets in het projectgroepje? Nu de UT meer internationale studenten aantrekt, maar ook omdat veel studenten naar het buitenland gaan, wordt het steeds belangrijker om je te verdiepen in andermans cultuur. Een workshop interculturele communicatie kan dan handig zijn.

Photo by: Jellien Tigelaar

Studievereniging Paradoks van de opleidingen biomedische technologie en technische geneeskunde vertrekt in september voor drie weken naar India, maar besloot in de voorbereiding ook om een workshop interculturele communicatie te regelen. Ze legde daarvoor een verzoek neer bij Study & Career, die vervolgens een op maat gemaakte workshop regelde in samenwerking met Culnect. De Indiaase UT-hoogSleraar Kulathuijer Seshan verzorgt vanmiddag het programma.

Chinees

‘Het volgen van zo’n workshop is alleen al belangrijk omdat je dan doet beseffen dat niet iedereen hetzelfde in het leven staat’, vertelt Katja Hunfeld-Bekker, medewerker bij Study & Career. ‘Interculturele communicatie is van belang, omdat steeds we steeds meer internationale studenten en internationale collega’s op de UT krijgen. Als je moet samenwerken met verschillende nationaliteiten kan het gebeuren dat je bepaalde signalen niet begrijpt of oppikt. Waarom zegt die Chinese student bijvoorbeeld zo weinig? Waarom meldt een Duitse student zich zo vroeg voor een vergadering? Als je de cultuur daarachter begrijpt, bevordert dat de samenwerking’, aldus Hunfeld.

IJs breken

De studenten van Paradoks zullen vanmiddag onder andere te horen krijgen hoe zij zich horen te gedragen als ze straks in India op bezoek gaan bij bedrijven. ‘Wij als Nederlanders zijn gewend om veel vragen te stellen, maar in India stel je je dus bescheiden op. Veel vragen stellen wordt daar als onbeleefd gezien. En Indiaase mensen die heel snel praten, willen vooral laten zien dat ze het Engels goed beheersen. Dat is ook een teken dat ze goed zijn opgeleid. En wat doe je in India om het ijs te breken tijdens een zakelijk gesprek? In Nederland beginnen we dan over het weer, maar in India is het altijd goed weer. Daar praten ze dan over eten.’ Verder zegt Hunfeld-Bekker dat de studenten ook te horen krijgen hoe zij zich het beste kunnen kleden. ‘En of ze nou wel of niet met blote benen een tempel mogen betreden.’

Student Union

Ook de Student Union ziet het belang in van interculturele communicatie. De Union is daarom in gesprek met Study & Career en wil het komend collegejaar trainingen op dit vlak gaan aanbieden. Verder is het morgen, tijdens de open dag van het Career Development Center mogelijk om een workshop interculturele communicatie te volgen met een test om te kijken hoe intercultureel capabel je bent.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.