'Rijk en divers' kijkje in de Indonesische keuken

| Mart Rozema

Street culinary was donderdag het thema van het Indonesian Food Festival 2014, een initiatief van de Indonesische studentenvereniging PPI. Behalve een kijkje in de Indonesische keuken stonden er voor de Vrijhof ook culturele activiteiten op het programma.

Photo by: Jellien Tigelaar

‘De grootste uitdaging was om alle gerechten te verzamelen. Er zitten veel gerechten bij die je zelden ziet buiten Indonesië’, vertelt commissievoorzitter Nanda Erian, masterstudent financial engineering and management. Samen met zeven andere leden van PPI liet hij tijdens het culinaire evenement de Indonesische cultuur en keuken zien.

De gasten konden kiezen uit meer dan dertig gerechten, van complete maaltijden tot snacks en toetjes. Allemaal bereid door Indonesiërs die (tijdelijk) in Enschede of omgeving wonen, sommigen aan de UT verbonden. Tijdens het eten waren er diverse muziek- en dansoptredens.

Eten op straat

Het thema van dit jaar was street culinary. Typisch Indonesisch, legt Erian uit. ‘In Indonesië wordt heel veel op straat gegeten. De eetcultuur in Indonesië is sowieso heel anders dan in Nederland. De snacks die we hier bij het avondeten verkopen, kun je de hele dag door eten.’

‘In het eten zelf zitten ook grote verschillen. Behalve dat de ingrediënten natuurlijk vaak anders zijn, gebruikt de Indonesische keuken meer kruiden en is het eten veel pittiger.’

Ambassadeur

Erian opende het festival met Witjaksono Adji, de plaatsvervangend Indonesische ambassadeur in Nederland. Speciaal voor het evenement kwam hij van de ambassade in Den Haag naar Enschede. ‘Indonesië is een groot land, bestaande uit 17.000 eilanden. Daardoor is onze cultuur heel rijk en divers, en dat zie je terug in dit festival’, legt Adji uit. Het food festival werd dan ook gesteund door de ambassade.

Ook het weer werkte mee aan een Indonesische beleving. Indonesië kent een nat en een droog seizoen: een kwartier voor het einde barstte de hemel boven de campus open. Het evenement werd goed bezocht. De organisatie rekende op 250 bezoekers, maar er kwamen er meer dan 300.