'Bèta-technische master moet goedkoper'

Als de basisbeurs wordt afgeschaft, zijn masterstudenten van tweejarige bèta-technische opleidingen duurder uit dan andere studenten. Een derde van die studenten ziet daardoor mogelijk af van een master. Ondernemers roepen de Tweede Kamer op om dat te voorkomen.

Nu de politieke onderhandelingen over het leenstelsel de laatste fase ingaan, laten ook lobbyisten weer van zich horen. De technologiebedrijven, vertegenwoordigd door FME, vrezen de effecten van een leenstelsel op tweejarige bèta-technische masteropleidingen. Ook chipfabrikant ASML liet onlangs van zich horen.

Recent onderzoek van de chipfabrikant zou uitwijzen dat een derde van de bachelorstudenten in de techniek overweegt geen masteropleiding te volgen als de basisbeurs wordt afgeschaft. ‘Zo laten we talent lopen waarin al veel is geïnvesteerd’, schrijft FME-voorzitter en voormalig VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

De technologiebedrijven vinden de doorstroom naar masteropleidingen erg belangrijk en verstrekken nu ook zelf studiebeurzen aan talentvolle studenten. Omgekeerd verwacht FME van de overheid een stimulerend beleid om de tweejarige masterfase voor bèta-techniek aantrekkelijk te houden.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.