Met Twente Academy bijspijkeren voor vwo-examen

| Johannes de Vries

Tien jaar geleden had de Twente Academy nog een monopoly op het bijspijkeren van de kennis van Twentse eindexamenleerlingen. Inmiddels is de concurrentie van huiswerkinstituten en bijlesbureautjes moordend. Toch zijn er dit jaar nog zo’n vijftig vwo'ers op de campus te vinden die zich met UT-studenten willen voorbereiden op hun eindexamens.

Vandaag arriveerde de eerste lichting van de vijftig vwo’ers die zich dit jaar op de campus met UT-studenten willen voorbereiden op hun eindexamens. Tien jaar geleden had de Twente Academy nog een monopoly op het bijspijkeren van de kennis van Twentse eindexamenleerlingen. Inmiddels is de concurrentie van huiswerkinstituten en bijlesbureautjes moordend. 

Vorig jaar was het nodig de eindexamenkampen helemaal opnieuw in te richten, om de dalende lijn om te zetten in een stijgende lijn, vertelt coördinator Alex Benou. ‘De begeleiding is bijvoorbeeld veel pro-actiever geworden. Vroeger werd je vooral aan het werk gezet. Nu hebben we de beschikking over goed lesmateriaal en begeleiden we intensiever.’ Dit jaar lijkt het aantal deelnemers na jaren van daling enigszins te stabiliseren.

Er zijn in totaal drie eindexamenkampen. Scholieren kiezen van tevoren een vak waar ze zich tijdens het kamp op willen focussen. Deze week zijn wiskunde A en C, economie en natuurkunde aan de beurt. Sommige scholieren doen zelfs met meer dan één eindexamenkamp mee.

Motivatie

Zowel de doelstellingen als de motivatie van de scholieren verschilt volgens Twente Academy enorm. Benou: ‘Sommigen hebben nu een 7, maar willen een 8, zodat ze geneeskunde kunnen studeren. Anderen komen binnen met een redelijk uitzichtloze positie.’ Dat maakt dat er ook scholieren op de eindexamenkampen zijn die van zichzelf niet enorm gemotiveerd zijn. ‘Maar ze gaan bijna altijd heel blij weer weg.’ Zó blij, dat een enkeling na gezakt te zijn, het volgende jaar gewoon weer terugkomt.

Mei-An moet haar cijfers voor economie en scheikunde nog ophalen. ‘Ik ben bang dat ik het anders niet ga halen. Daarom ben ik op internet gaan zoeken naar zo'n soort training.’ Daar waren haar ouders ook wel blij mee, zegt ze. Na deze week hoopt ze in ieder geval klaargestoomd te zijn voor het economie-examen.

De eindexamensimulatie waarmee het eindexamenkamp (ook wel 'bijspijkerkamp') begint, valt Mei-An zwaar. ‘Ik snap er echt niks van. We zijn nu twee uur bezig en ik heb denk ik nog wel een uur nodig.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.