‘Logische’ nieuwe communicatiemaster kijkt naar China

| Paul de Kuyper

Vanaf september kunnen studenten aan de UT de mastertrack technical communication volgen. Volgens opleidingsdirecteur Menno de Jong is het logisch dat juist in Twente deze specialisatie wordt aangeboden. Over een paar jaar is er ook een duoprogramma met China.

‘Een specialisatie technische communicatie past heel goed bij high tech human touch’, zegt opleidingsdirecteur Menno de Jong, die al langer bezig was deze master van de grond te krijgen. Volgens hem is de UT de enige Nederlandse universiteit die deze Nederlandse mastertrack aanbiedt.

Volgens De Jong, die zelf ook veel onderzoek doet op het gebied van technische communicatie, is goede communicatie over technologie van cruciaal belang. ‘Je kunt nog zo veel mooie technologie ontwikkelen, maar als je er niet over communiceert met de mensen die die technologie moeten gebruiken, zal al het moois dat je maakt, nooit landen.’

De Jong stelt dat er door gebrekkige communicatie veel ‘ondergebruik’ is van technologie. ‘Neem bijvoorbeeld softwarepakketten. Mensen betalen wel steeds voor updates, maar ze weten niet eens welke nieuwe mogelijkheden die bieden.’

Double degree met China

Technical communication wordt een eenjarige mastertrack. Binnen één à twee jaar wil De Jong de specialisatie ‘upgraden’ naar een tweejarig double degree-programma met Peking University. Studenten kunnen dan een deel van de opleiding in Enschede en een deel in China volgen. Ze krijgen dan twee diploma's. ‘Maar daarvoor moet er eerst een volwaardig Engelstalig programma komen in Peking’, aldus de opleidingsdirecteur. Het blijft dan ook gewoon mogelijk alleen de eenjarige variant aan de UT te volgen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.