'Sterkste punt zijn de liedjes'

| Sandra Pool

Het thema van het stuk, de rode draad, daar mogen Bart Peeters Weem (30, alumnus communicatiewetenschap) en Evert Duipmans (26, informaticastudent) nog wel aan werken. Het advies wonnen de twee cabaretiers in tijdens de voorrondes van het Leids Cabaret Festival. Ze zijn niet door naar de finaletour die 1 maart begint, maar wel een hoop wijzer.

Photo by: Eigen foto Bart Peeters Weem

Hoe ver kunnen we komen? Waar staan we? Welke kant kunnen we op en blijven we overeind naast professionals? Met die gedachten deden Peeters Weem en Duipmans medio februari mee aan het Leids Cabaret Festival. Ze drongen door tot de kwartfinale. ‘We weten nu hoe ons materiaal zich verhoudt tot de andere optredens. Dat inzicht nemen we mee naar huis. Plus een hele berg advies en vele tips van de kenners uit het vak.’

Er komt volgens Peeters Weem heel wat bij kijken. ‘We komen er steeds meer achter hoe moeilijk het eigenlijk is om goed cabaret te maken’, zegt hij. ‘Ik merk dat we de diepte ingaan en er zitten zoveel facetten aan een optreden. Het is hard werken, maar vooral ook heel leuk en spannend,’ voegt hij er snel aan toe.

Ze zaten bij de laatste acht finalisten en mochten mee naar een weekend vol workshops. ‘We werkten met verschillende regisseurs. Dat was pittig en confronterend, ook omdat het soms echt een kwestie van smaak is. Na de voorrondes, gespeeld in de Leidse schouwburg, waren volgens de jury de liedjes ons sterkste punt. Verbeterpunt zijn de conferences. We moeten goed kijken waar ons programma overgaat. Evert en ik maken losse schetsjes en liedjes. We kregen het advies om naar de boodschap van het materiaal te kijken en het persoonlijker te maken.’ Daar zijn ze nu volop mee aan de slag. ‘We laten alles goed op ons in werken en bekijken wat we gebruiken in ons nieuwe programma.’

Tim Fransen won de jury- en publieksprijs van het VARA Leids Cabaret Festival. ‘Hij is erg goed en weet stand-up comedy te combineren met filosofie. Dat waardeer ik echt’, zegt Peeters Weem.

Het Leids Cabaret Festival biedt een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. De finalistentour begint aankomende zaterdag.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.