GroenLinksleider Van Ojik op UT

| Michiel Schuhmacher

Met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen bracht GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik afgelopen zaterdag een bezoek aan Enschede. Ook de Universiteit Twente stond op het programma. Bij MESA+ volgde een rondleiding en praatten de wetenschappelijk directeur Dave Blank en de politicus niet alleen over het onderzoek van het Nanolab, maar ook over de mogelijke, toekomstige hinder van laag overvliegende vliegtuigen en de rondweg achter de Horst.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Na een korte presentatie over MESA+ en de rondleiding door het lab, volgde een discussie tussen Dave Blank, Bram van Ojik en omstanders. GroenLinks heeft een sterk standpunt ingenomen in het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De politieke partij is tegen de Noordelijke Ontsluiting Enschede-Kennispark (NOEK, een directe verbinding tussen de A1 en het Kennispark) en tegen de komst van luchthaven Twente. Als primaire reden stelt GroenLinks dat het een grote aantasting is van het milieu en de leefbaarheid in de regio, terwijl er geen baten bij zijn.

Dave Blank is ook tegen, hetzij om andere redenen. ‘Het is je voor te stellen dat je niet blij bent met een grote rondweg naast je kantoor als je onderzoek bestaat uit het stapelen van atomen om nieuwe materialen te creëren. Het werk van MESA+ is zo uiterst gevoelig dat sommige onderzoekers 's nachts hun metingen uitvoeren. Dan is het verkeer op de Hengelosestraat het minste. Een rondweg achter de Horst of laag overvliegende vliegtuigen is wel het laatste waar zij op zitten te wachten’, aldus Blank.

Anderzijds is er volgens hem ook wel wat te zeggen voor de NOEK en de luchthaven. Zo leveren beide ingrepen samen 2700 banen bruto op. ‘Voor een stad waar de werkeloosheid uit proportie is zijn dat veel banen.’ Daarnaast stelde Dave Blank dat er ook iets moet gebeuren. ‘Wij lopen nu vast. We moeten in Enschede de marktindustrie zo'n push geven dat hier binnen tien jaar tienduizend banen zijn. En daar heb je een betere infrastructuur voor nodig.’

Een werkgroep van de UT onderzoekt momenteel of de geplande ligging van de NOEK de metingen in het Nanolab zal verstoren. Eind januari verwacht de onderzoeksgroep de eerste gegevens te hebben. Het uiteindelijke rapport zal nog een enkele maanden op zich laten wachten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.