Ruim acht ton valorisatiesubsidie voor vijf onderzoeken

| Paul de Kuyper

Zes UT-wetenschappers krijgen een valorisation grant van technologiestichting STW. Deze subsidie is bedoeld om opgedane kennis te vermarkten. Vier onderzoeken kunnen twee ton tegemoetzien, één UT’er krijgt 25 duizend euro.

Het valorisatieprogramma van STW heeft twee fase. De eerste fase (25 duizend euro) is bedoeld om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Hoogleraar Marcel Karperien (developmental bio-engineering) krijgt deze subsidie om te onderzoeken of er een markt is voor zijn injecteerbare pleisters die kunnen helpen bij de genezing van artrose (gewrichtsslijtage).

Vijf andere UT-onderzoeken ontvangen een Valorisation Grant fase 2 van 200 duizend euro. Met dit geld kunnen wetenschappers de eerste stappen op de markt zetten, bijvoorbeeld door een productportfolio op te stellen en investeerders aan te trekken.

Hoogleraar Just Herder (design of mechanisms and robotics) krijgt de subsidie voor de ontwikkeling van een robot die de buitenkant van grote gebouwen kan schoonmaken. Hij wil een prototype testen op de Horsttoren.

Promovendus Wim Korevaar (vakgroep Computer architecture for embedded systems) gebruikt het geld voor zijn bedrijf StructWeb. Hij heeft een zoekmachine ontwikkeld die de zoekresultaten presenteert in een boomstructuur en gebruikers sneller door een website leidt.

De hoogleraren Stefano Stramigioli (robotica) en Harry Hoeijmakers (stromingsleer) moeten de grant van twee ton delen. Samen met het bedrijf Clear Flight Solutions werken ze aan robotvogels die andere vogels kunnen verjagen. De robot kun je bijvoorbeeld inzetten rond vliegvelden en vuilnisbelten.

Een techniek waarmee je veel sneller kunt bepalen welke stoffen in een specifiek monster zitten leverde hoogleraar Frieder Mugele (physics of complex fluids) een STW-subsidie op.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.