Gratis zorgverzekering en geldprijs voor ex-UT'er

| Johannes de Vries

Nardo Borgman, tot voor kort masterstudent industrial engineering and management aan de UT, heeft vandaag de Menzis scriptieprijs in de wacht gesleept. Van de drie genomineerden maakte hij de duidelijkste link met de praktijk.

Photo by: Gunnar Ries

Borgman deed onderzoek naar de optimalisatie van het logistieke proces in geïntegreerde spoedeisende hulp in huisartsenposten. Of simpeler: hij onderzocht hoe je ervoor zorgt dat mensen die zorg nodig hebben, op de goede plek terecht komen.

Volgens jurylid en universitair hoofddocent aan de UT Carine Doggen, die in de scriptie van Borgman overigens geciteerd wordt, hebben patiënten in de regio het meest aan deze scriptie. ‘Hij kan direct gebruikt worden. Mensen zijn erbij gebaat dat zo’n integratie van huisartsenpost en spoedeisende hulp slaagt.’

Met een simulatiemodel kwam Borgman er onder meer achter dat de verblijfsduur van patiënten verkort kan worden als staf en middelen van beide zorgposten kan worden gedeeld. Patiënten van de spoedeisende hulp kunnen dan bijvoorbeeld in de kamers van de huisartsenpost worden behandeld.

Menzis heeft een lijst met criteria waar genomineerden aan moeten voldoen. Behalve Borgman waren ook Arturo Perez en Suzanne de Jong genomineerd. Borgman ging er echter vandoor met de prijs van €2000 en een jaar lang gratis zorgverzekering.