EU treuzelt met onderzoeksgeld UT

| Johannes de Vries

De UT heeft na een aanvraag in november tonnen aan onderzoeksgeld toegezegd gekregen van de Europese Unie, maar heeft nog geen euro gezien. In de tussentijd is er al wél een promovendus aan de slag gegaan, die voorlopig dus uit de eigen middelen van de UT wordt betaald.

Photo by: Flickr.com | Chris Goldberg

De Universiteit Twente wacht al bijna twee jaar op tonnen aan Europees onderzoeksgeld. 'Europa' (strikt genomen: de Europese Commissie) beloofde twee projecten te subsidiëren, maar heeft die belofte vooralsnog niet waargemaakt. Vrij vlot na het indienen van een aanvraag in november 2011 voor één van de twee projecten kwam de Europese toezegging voor de financiering. De daarop door de UT aangestelde promovendus wordt nog steeds uit eigen zak betaald.

‘De financiering voor dat project zou vanaf de zomer van 2012 gaan lopen.’ vertelt Rolf Vermeij, als liaison officer verantwoordelijk voor het contact van de UT met onder meer de Europese Commissie. ‘Nu zeggen ze nog steeds dat het wel doorgaat, maar is onduidelijk vanaf wanneer. Ze hebben het inmiddels over 2014.’

Gesteggel over extra krediet

Oorzaak is het gesteggel over een extra krediet van €2,7 miljard die de Europese Commissie nodig heeft om rond te kunnen komen. Het Europees Parlement willen niet zomaar instemmen met dat krediet, maar willen het bespreken in het bredere perspectief van een meerjarenbegroting. Ook de Europese Raad (de EU-regeringsleiders) was kritisch, maar stemde gisteren uiteindelijk wel in.

Vermeij legt uit waarom het extra krediet nodig is om al toegezegde projecten te kunnen financieren. ‘De EU maakt altijd begrotingen over een termijn van zeven jaar. Er is echter een rare regel, die zegt dat geld dat overblijft ieder jaar moet worden teruggestort naar de lidstaten. Dat is de afgelopen jaren regelmatig gebeurd, wat dan door de overheid gepresenteerd is als een politieke overwinning. Maar nu er geld moet worden bijgelegd, doen met name de Nederlandse en Britse regering moeilijk. Geld voor ‘Europa’ ligt erg gevoelig.’

Zolang het extra krediet uitblijft, kan de Europese Commissie niet aan alle projecten geld dat al dan niet is toegezegd uitkeren. Voor de twee projecten van de UT waarvoor financiering al is toegezegd gaat het om projecten van respectievelijk €400.000 en €600.000, waarvan ongeveer 75 procent door Europa zou worden betaald. ‘Grofweg krijgen we als UT nog acht ton van Europa,’ zegt Vermeij.

Politiek spel

Hoewel het niet te bewijzen is, lijkt het er op dat de UT indirect slachtoffer wordt van de kritische houding van Nederland ten opzichte van het extra krediet. ‘De Nederlandse politiek ligt dwars, misschien treuzelt de Europese Commissie juist daarom op die programma’s waar Nederland waarde aan hecht. Onderzoek is er daar één van, omdat we daar als land meer geld uit halen dan we er in steken.’

Het Europees Parlement stemt in principe op 15 november over het extra krediet, maar volgens Vermeij wordt besluitvorming mogelijk vervroegd. Mocht het Europees Parlement instemmen met de €2,7 miljard, dan is het nog maar de vraag wanneer de UT het toegezegde geld krijgt. Het is maar net hoeveel prioriteit de Europese Commissie er aan geeft.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.