Het dertigersdilemma van de LSVb

De Landelijke Studentenvakbond bestaat dertig jaar en bezint zich op de toekomst. 'Het dertigersdilemma', noemt de bond het zelf. Afgelopen vrijdag bespraken ze de toekomst van de LSVb. Ook minister Bussemaker was op het 'verjaardagsfeest' uitgenodigd.

Laat studenten rechtstreeks lid worden van de Landelijke Studentenvakbond, dan weten de bondsbestuurders beter wat er leeft. Dat was een van de debatstellingen op de dertigste verjaardag van de LSVb. De Landelijke Studentenvakbond bestaat dertig jaar en bezint zich op de toekomst. ‘Het dertigersdilemma’, noemt de bond het zelf en onder dat thema kwamen afgelopen vrijdag huidige en voormalige bestuurders van de LSVb en de plaatselijke lidbonden bij elkaar. Ook onderwijsminister Bussemaker was van de partij.

Niet iedere student is hetzelfde. De een is vóór een bindend studieadvies, de ander tegen. Hetzelfde geldt voor het afschaffen van de basisbeurs en elk ander thema in het hoger onderwijs. Toch pretendeert de LSVb de belangen van alle studenten te behartigen. Is dat eigenlijk wel terecht, was één van de vragen tijdens het debat. Zitten de bestuurders niet te veel op kantoor in Uitrecht en weten ze eigenlijk nog wel wat er speelt in de studentenwereld?

De LSVb is een federatie van lokale bonden, benadrukte de huidige voorzitter Jorien Janssen. En die weten precies wat er in hun steden leeft. De LSVb kan met hun hulp het Haagse spel beïnvloeden. Sommige deelnemers aan de discussie wilden juist van die federatiestructuur af: laat studenten direct lid worden van de bond. Alsof iemand tegenwoordig nog érgens lid van wil worden, werd daar onmiddellijk tegenin gebracht.

Misschien moet de LSVb juist meer samenwerken met andere jongerenorganisaties, opperde iemand. Wellicht kan de LSVb uiteindelijk zelfs fuseren met die andere landelijke studentenorganisatie, het Interstedelijk Studenten Overleg. Maar daar was niet iedereen van overtuigd: 'Het ISO is meer geneigd te werken in de kaders die anderen stellen, wij zijn meer bereid tot actie.' Een ander: 'Vergeet niet dat het ISO een veel actievere achterban heeft.'

Aardig wat onderwerpen passeerden zo de revue. Fijn om eens van gedachten te wisselen, vond voorzitter Janssen: 'Dat hoeft niet te betekenen dat we ook direct allerlei dingen gaan veranderen, maar het stemt wel tot nadenken en dat is altijd goed.'

Minister Jet Bussemaker kwam aan het eind van de dag de nieuwe LSVb-website met een druk op de knop ‘openen’ en vertelde nog wat over haar tijd als student. Ze woonde in een kraakpand, deed veel mee aan demonstraties en wist in die tijd nog niet dat ze ooit de politiek in zou gaan.

Op de vraag wat ze zou doen met honderd miljoen extra voor onderwijs antwoordde de minister: 'Als het leenstelsel wordt ingevoerd krijgen we niet honderd miljoen extra, niet vijfhonderd miljoen extra, maar een miljard extra!' Dat was enkele uren voordat bekend werd dat er in het begrotingsakkoord met de oppositiepartijen vijfhonderd miljoen bijkomt voor onderwijs.

Over het dertigersdilemma van de LSVb wilde ze nog kwijt: 'Ik was onlangs bij een andere organisatie die dertig jaar bestond. Zij hadden als thema flirty thirty. Zo zou je het ook kunnen bekijken.' En haar tip tot slot: 'Ga zo door, blijf actievoeren en doe dat met een glimlach.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.