Zakken in QS Rankings: probleem?

| Johannes de Vries

Je zakt wat plaatsen, stijgt wat plaatsen en aan het eind van de rit staat MIT nog steeds bovenaan. Wat zeggen al die ranglijsten nou over de prestaties van de UT? UT Nieuws zoekt naar een goede conclusie.

Photo by: Jan Hesselink

Ranglijsten, rankings en top zoveels. UT Nieuws krijgt met grote regelmaat een overzichtje van kwalitatieve prestaties van de Universiteit Twente binnen. Vandaag opnieuw. De QS World University Rankings 2013 zijn uit en de NOS besteedde er vanochtend direct aandacht aan. De UT is 228ste en houdt van de Nederlandse universiteiten alleen Tilburg onder zich. De UvA presteert het best en staat 58ste. De RUG laat weten blij te zijn met de 97ste plaats - voor het eerst in de top 100. Maar wat wil dat nou zeggen?

Onlangs schreven we nog over de kritiek op de ranglijst van Times Higher Education (THE), die prestaties meet aan de hand van investeringen van het bedrijfsleven. Die ranglijst is - net als die van het Britse Quacquarelli Symonds (QS) - één van de meest bekende universiteitsrankings. Sterker nog, tussen 2004 en 2009 brachten QS en THE samen één ranglijst uit.

Maar goed, de UT staat dus 228ste. We doen het goed als het gaat om het halen van citaten op de gebieden Computer Science and Information Systems, Electrical and Electronic Engineering en Mechanical Engineering. We scoren echter slecht bij werkgevers in ‘Politics’, terwijl de academische reputatie wat dat betreft al niet veel beter is. Schijnbaar tegenstrijdig met de hoge scores op het gebied van citaten, is de constatering van de Leiden Ranking in april, dat er steeds minder uit UT-werk geciteerd wordt.

Al met al durft UT Nieuws naar aanleiding van de ranking één feit als nieuws te brengen. Terwijl alle Nederlandse universiteiten stijgen, zakt de UT in de QS World University Rankings van plaats 224 naar plaats 228. Maar kennisnemen van dat nieuws is alleen waardevol als je ook de achterliggende methodologie even doorneemt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.