André Kuipers: Geef nooit op

| Redactie

De grootste angst van een astronaut is dat je iets verprutst aan de experimenten die je uitvoert voor wetenschappers op de grond. Dat vertelde André Kuipers dinsdagmiddag in de Waaier. Hij hield daar op uitnodiging van de Bedrijvendagen een motiverende speech voor enkele honderden studenten.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

‘Eerst had ik een droom. Toen kwam er een kans. Je moet gemotiveerd zijn om die kans te pakken. Ik wilde er alles voor doen, mezelf niets kunnen verwijten. Het komt je absoluut niet aanwaaien, je moet er hard voor studeren. En uiteindelijk is het me gelukt. Ik hoop dat jullie ook een fantastische carrière tegemoet gaan. Geef nooit op.’ Met die motiverende woorden sloot André Kuipers dinsdagmiddag zijn lezing af voor enkele honderden studenten in de Waaier. De Nederlandse astronaut sprak op uitnodiging van de Bedrijvendagen over ‘ambitie’.

Foto: Gijs van Ouwerkerk

Kuipers vertelde over zijn carrière: van de jongensdroom die hij had tot het moment dat hij daadwerkelijk 193 dagen verbleef in ruimtestation ISS, en vooral over de vele trainingen en studie-uren die er voorafgingen aan zijn lancering. ‘Tachtig procent van de trainingen gebruik je niet. Die zijn om problemen op te lossen. Een computer die uitvalt. Of erger: brand of een gat in het ruimtestation. Allemaal trainingen die je nooit hoopt te gebruiken.’ Het moeilijkste vond Kuipers het Russisch onder de knie te krijgen. ‘Dat was echt aanpoten. Vooral de afkortingen van technisch Russisch. Allemaal vaktaal. Best lastig.’

De astronaut blikte met groot genoegen op zijn missie terug. ‘Alles is goed gegaan. Het onderhoud, de reparaties en ook de 55 wetenschappelijke experimenten. Eén van de grootste frustraties van een astronaut is dat je iets verprutst voor de wetenschappers op de grond. Dat is een veel grotere angst dan dat er onderweg iets misgaat’, zo bekende Kuipers.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.