Dichtbundel van Campusdichter

| Redactie

Een jaar lang mocht Egbert van Hattem, medewerker van de Wetenschapswinkel, zich Campusdichter noemen. Het afgelopen jaar schreef hij 12 gedichten over de UT, die nu in een boek zijn gebundeld. Gisteravond werd de bundel – met muzikale begeleiding van het Vocaal Ensemble en sopraan Evelyn Ziegler- gepresenteerd in de Vrijhof. Het is daarmee tevens de laatste dichtbundel van een Campusdichter, want voor een vervolg is geen budget meer.

‘Een jaar Campusdichter UT heeft mij veel gebracht. Bijvoorbeeld dat ik ervaren heb dat creativiteit een raar ding is. Ze kan ontstaan uit een gevoel van enge leegte of uit een soort van helderheid maar, net zo makkelijk dan wel moeilijk, uit een mêlee aan oncontroleerbare ideeën.’ Dat schrijft Van Hattem op de laatste bladzijdes van zijn dichtbundel, die gisteren tijdens een feestelijke bijeenkomst werd gepresenteerd. Hij vindt het zelf ‘doodzonde’ dat er geen budget meer is voor een nieuwe Campusdichter. ‘Want de UT verdient dat wel en het is een mooie manier om de campus op een andere manier in het voetlicht te brengen.’

Persoonlijk heeft het jaar dichten Van Hattem veel gebracht, zegt hij. ‘Mede dankzij mijn literair scout, Jasper Henderson. Hij wist mijn gebrek aan ervaring en techniek bij te schaven.’

Ook het Vrijhof Cultuurcentrum vindt het spijtig dat wegens bezuinigingen er geen budget meer mogelijk is om een nieuwe Campusdichter aan te trekken. ‘Het is heel jammer dat we door genoodzaakte bezuinigingen een traditie die we graag wilden beginnen nu al stop moeten zetten’, vertelt Hiska Bakker, namens het Cultuurcentrum.

Egbert van Hattem zal in ieder geval blijven dichten. Weliswaar niet voor de UT, maar wel in samenwerking met zijn literaire coach Jasper Henderson.

Onderstaand gedicht werd gisteravond door Dick Schlüter, provinciedichter Overijssel, voorgedragen tijdens de uitreiking:

(foto's: Arjan Reef)

Dichter op de campus

Egbert de Eerste

speurde op de campus

naar velours en contour.

Zag en hoorde

wat anderen ook zagen,

hen nano bekoorde.

Maar jij schreef het op

zoals niemand het eerder

had gezien of gehoord.

Tot diep in de nacht rijmde

je ritme en reeg je ragfijn

woordkralen aaneen.

Dammers, dichters,

wis- en natuurkundigen

hebben veelal genoeg

aan een potlood en papier

om kroeglaat of zonvroeg

gezichtspunten te munten.

Jij mag na vandaag

hijgend gaan liggen.

Mooi gekaft de tijd nemen

voor Duvelse nagedachten,

het UT-jubeljaar

laten bedaren.

Ik mag jou deze bundel geven

en een andere Van Hattem

tussen Habakuk II de Balker

en Judith Herzberg zetten,

nadat ik de laatste pagina

heb omgeslagen.

Dick Schlüter

Provinciedichter Overijssel

2011-2013

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.