Nelly Litvak wint Professor De Winterprijs

| Redactie

Universitair docent Nelly Litvak van de faculteit EWI heeft dit jaar de Professor De Winterprijs gewonnen voor vrouwelijk wetenschappelijk talent aan de UT. Ze kreeg tijdens de diesviering uit handen van rector Ed Brinksma een cheque van 2500 euro. Litvak doet onderzoek naar algoritmen voor complexe netwerken, zoals het algoritme van Google PageRank voor het rangschikken van zoekresultaten op internet.

De Russische Litvak krijgt de prijs voor haar artikel A scaling analysis of a cat and mouse Markov chaindat werd gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Applied Probability. Dat gaat over het algoritme dat Google PageRank gebruikt. Ze ontdekte overeenkomsten met een bekend stochastisch proces de zogenaamde kat-en-muis-Markov-keten. ‘De kat is op zoek naar de muis en als ze toevallig op dezelfde plaats zijn, dan vlucht de muis weg. Geleidelijk ontdekten we de vele verrassende eigenschappen van onze muis. Dit artikel gaat over originele zuivere wiskunde met een actuele toepassing’, aldus Litvak.

Nelly Litvak schreef twee jaar geleden in het Russisch het boek Onze lieve tieners over het opvoeden van tienerkinderen. Een interview uit UT-Nieuws met haar van juni 2010 lees je hier.

foto: Rinus Baayens

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.