Alles onder controle!

| Redactie

Pix: een interactieve bureaulamp. Recycled Robotics: een achtervolgspot die je in het zonnetje zet. Vacuüm madness: op hol geslagen stofzuigers op koffie. En een pizzaprinter gemaakt van oude printers waarmee de tomatensaus op de pizzabodem wordt geprint. Een kleine greep uit de creaties van de tweede lustrumexpositie van onderzoeker-kunstenaar Edwin Dertien.

Ingrid Szwajcer

Tijdens zijn opleiding Elektrotechniek was Edwin actief bij theatersportvereniging Pro Deo en kwam hij als talentvolle pianist in de theaterwereld terecht. Bij een van de shows ontmoette hij decorbouwer Wout Zweers. ‘Wij hebben samen een machine gemaakt waarmee tekeningen van drie meter breed met theaterbrandgel worden geprint. Vanaf dat moment rolde ik van het ene in het andere project,’ vertelt Edwin. Naast zijn muzikale uitspattingen en technische kunstprojecten begon Edwin na zijn opleiding met zijn bedrijf Kunst- en Techniekwerk. Ook doet hij promotieonderzoek naar een inspectierobot voor gasleidingen en geeft colleges bij de opleiding Creative Technology.

De technisch kunstenaar omschrijft zijn werk als een experiment: soms een zoektocht naar technische grenzen, dan weer naar menselijke reactie, perceptie en interactie. Het lijkt alsof de technicus de controle verliest en de creaties een eigen leven leiden. Maar geen zorgen: ‘Everything is under control’ is de geruststellende titel van Edwins expositie.

Een van zijn creaties is de degenkrab. De robotversie van dit zeediertje heeft Edwin in elkaar gelast en mooi zwart geverfd. Hij heeft er spannend licht onder gezet en er een zeegeluid in gemonteerd. Edwin: ‘Tijdens het Gogbot-festival in Enschede heb ik me avonden vermaakt op het terras terwijl ik de degenkrab met de afstandsbediening liet rondsjezen tussen de mensen. Dan krijg je de grappen en de interactie. Het is namelijk een beetje creepyvoor mensen, zo’n ding dat je lijkt te achtervolgen. Mensen willen weten waar het op reageert of wie het bestuurt. Maar dat is niet direct zichtbaar.’

Waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Vaak onstaan de ideeën vanzelf. Ik speel piano maar dat kan bijvoorbeeld nooit buiten op straat. De oplossing, een pianomobiel, heb ik zelf bedacht en samen met Wout gebouwd.’ Naast dit soort autonome projecten verzorgt Edwin ook de technische realisatie van kunstprojecten. Een voorbeeld is multimediaproject NomadicMILK. ‘Mediakunstenares Esther Polak wilde een videoreportage maken over nomadenstammen in Nigeria door ze hun dagelijkse routes te laten zien,’ legt Edwin uit. ‘Niet op een ‘white man’s magic’ laptopscherm, maar geheel in de culturele traditie door de routes te tekenen in het zand. Daarvoor heb ik een kleine, robuuste robot gebouwd. Zo’n concrete vraag van een kunstenaar levert ook veel mooie creaties op.’

De opening van de expositie vindt plaats op donderdag 17 februari om 17.00 uur in de grote en kleine expositieruimte van Vrijhof Cultuurcentrum. Houd op www.edwindertien.nlin de gaten wanneer en hoe laat Edwin zijn werk demonstreert.

Edwin Dertien
Edwin Dertien: ‘Om buiten piano te kunnen spelen heb ik
een pianomobiel gebouwd.’ (Foto: Ingrid Szwajcer)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.