Maaike Platvoet
‘Eigenlijk had ik een dubbelfunctie’, vertelt Hans van Gelder, coördinator van het Bureau Studentenpsychologen. Hij doelt op zijn werk als studentenpsycholoog in de Bastille dat hij combineerde met een baan als psychotherapeut bij het Psychotherapiecentrum Twente. ‘Om belangenverstrengeling te voorkomen is nu besloten dat ik fulltime in het centrum aan de slag ga.’
Het was Van Gelder zelf die twee jaar geleden het initiatief nam tot het oprichten van het Psychotherapiecentrum, dat ook op de campus is gehuisvest. Het centrum biedt psychotherapeutische hulp aan studenten en medewerkers van de UT. Dit valt onder de zogenaamde tweedelijnszorg. Het Bureau Studentenpsychologen valt onder de eerste lijn.
Van Gelder: ‘Het bureau zoekt samen met de student uit wat het probleem is en gaat dan heel praktisch op zoek naar een oplossing. Het gaat om kortdurende psychologische begeleiding. Blijkt vervolgens dat intensievere begeleiding noodzakelijk is, dan wordt doorverwezen naar het Psychotherapiecentrum.’
Vóór de oprichting van dit centrum, op 1 januari 2009, werden studenten doorverwezen naar Mediant, dat een lange wachtlijst heeft. ‘Die wachtlijst is vooral heel vervelend voor studenten. Die lopen daardoor onnodig studievertraging op. Het Psychotherapiecentrum was daarom een schot in de roos.’ In de twee jaar dat het centrum bestaat zijn nu zo’n 150 studenten en medewerkers in therapie geweest.
Ook Binnert Boeke blijft werkzaam bij het Psychotherapiecentrum. Hij combineerde zijn werkzaamheden daar al met zijn baan als studentenpsycholoog aan de UT. ‘Bij psychotherapie draait het ook om de betrouwbaarheid van het contact. Daarom blijf ik net zo lang werkzaam als de lopende behandelingen duren.’ Boeke kwam in 1979 op de UT. Hij was de tweede studentenpsycholoog die werd aangetrokken.
‘Weet je wat echt kenmerkend is voor deze tijd?’, vraagt Boeke. ‘Door de tijdsdruk, waar zowel studenten als docenten mee kampen, komt er te veel druk te liggen op de begeleiding van studenten. Die studenten moeten zichzelf maar zien te redden. Dat lukt niet altijd. Ook zie ik regelmatig dat studenten de dupe worden van conflicten tussen een interne en een externe begeleider. Die begeleiders lossen hun conflicten niet onderling op, dat mag de student doen, met alle gevolgen van dien.’ Boeke is van mening dat docenten hun begeleiding beter zouden moeten regelen.
Van Gelder en Boeke zijn blij dat hun vacatures weer opnieuw mogen worden ingevuld. Op dit moment werken er zeven studentenpsychologen bij het Bureau, maar de wachttijd is toch nog lang. Studenten moeten nu een maand wachten op hun eerste afspraak, terwijl het streven een week is. ‘Dat we met een wachtlijst kampen, heeft als oorzaak het toegenomen aantal studenten aan de UT, maar ook de druk die nu ontstaat op langstudeerders,’ zegt Van Gelder. In totaal doet een op de vier studenten in zijn studieloopbaan een beroep op de hulp van een studentenpsycholoog.
Hans van Gelder (rechts): ‘Medeoorzaak van de lange wachttijd voor studenten is de druk die nu ontstaat op langstudeerders.’ (Foto: Gijs van Ouwerkerk)