De Winter Prijs en Overijssel PhD Award

| Redactie

Kitty Nijmeijer, onderzoeker uit de membraanvakgroep van Matthias Wessling, heeft de De Winter-prijs 2010 gewonnen. Zij kreeg tijdens de diesviering een cheque van 2500 euro. De De Winter-prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste internationaal gerefereerde publicatie van een vrouwelijk UD of UHD.

Het artikel van Nijmeijer ging over blauwe energie, de energie die gewonnen kan worden door het verschil in zoutconcentratie tussen zeewater en zoetwater. Zout water heeft veel meer geladen deeltjes (ionen) dan zoet water. Dat verschil kan worden benut om elektriciteit op te wekken met een elektrochemische cel.

Nijmeijer reageerde donderdag in haar dankwoord verheugd: `Ik ben heel blij met deze prijs. Mensen die mij kennen weten dat ik grote waarde hecht aan een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de wetenschap. Helaas is dat nog steeds geen vanzelfsprekendheid.'

De Overijssel PhD Award gaat dit jaar naar de Chinese onderzoeker Tingting Han. Zij promoveerde zowel cum laude aan de UT, in de vakgroep Formal Methods and Tools van Joost Pieter Katoen, als aan de RWTH Aachen University. Het was de vierde keer dat de Overijssel PhD Award, een bedrag van 5000 euro voor een dissertatie van uitnemende wetenschappelijke kwaliteit, werd uitgereikt. Han deed fundamenteel onderzoek op het gebied van probabilistic model checking. Toepassing daarvan is mogelijk bij de bestudering van biologische systemen en het afschermen van gegevens in beveiligingsprotocollen.

Tingting Han
Tingting Han

Kitty Nijmeijer
Kitty Nijmeijer

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.