Voor spek & bonen: Spaghetti Puttanesca

| Redactie

Pittige pasta met een vreemde naam Moeilijkheid: **---4 personen

Inleiding:
Pittige pasta met veel smaak. Dit is zoals Italianen hun pasta eten; weinig saus, want het gaat om de pasta. Koop daarom goede pasta (het liefst verse natuurlijk). Dit recept is afkomstig uit Napels; een bakermat van het goede culinaire leven. Het gerecht draagt wel een ietwat vreemde naam, Spaghetti Puttanesce betekent namelijk hoerenpasta. De naam ‘hoerenpasta’ komt vermoedelijk van het temperamentvolle karakter van dit gerecht. Een andere verklaring is de simpelheid van het gerecht die, volgens de overlevering, correspondeert met de eenvoud van het bestaan van prostituees.

Ingredienten:
1 pak/doos spaghetti of andere pasta
2 el olijfolie
3 teentjes knoflook, geperst
1 bosje peterselie, fijngehakt
Chiliflakes of chilipoeder naar smaak
2 blikken tomaatblokjes van +/- 425 gram
3 ansjovisfilets, gehakt (uit blik)
Half potje kappertjes, uitgelekt
Een handje zwarte olijven
Versgemalen zwarte peper om erover te serveren
Eventueel: geraspte parmezaan

Bereiding:
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking ‘al dente’ (bij verse pasta is dit slechts enkele minuten, begin dan met de saus). Terwijl de pasta kookt verhit je de olie in een groot braad- of hapjespan. Voeg knoflook, peterselie en chili(flakes) toe en bak deze al omscheppend 1 minuut op halfhoog vuur. Voeg de tomaatblokjes toe, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg kappertjes, ansjovis en olijven toe en kook nog vijf minuten door terwijl je het af en toe omschept. Breng de saus op smaak met de zwarte peper. Schep de pasta voorzichtig door de saus totdat deze gelijkmatig verdeeld is.

Serveer met de parmezaanse kaas en bijvoorbeeld een frisse groene salade (gemengde sla met groene paprika, olie, azijn, peper en zout)

Tip: Stop de peterselie in een kopje en ga hierin flink tekeer met een schone schaar. Binnen no-time is je peterselie gehakt. Parmezaanse kaas kun je prima op de markt kopen, dat scheelt enorm in de prijs.

Drank: Stevige rode italiaanse wijn (zoals een Sangiovese), of juiste een frisse witte (zoals een Pinot Grigio). Is het warm, dan neem je wit en anders rood.

Wist je dat: Ansjovis misschien niet lekker klinkt als je niet van vis houdt of niet gewend bent het te gebruiken, maar dat het de saus juist meer pit en diepte geeft? Uiteindelijk zal de ansjovis in de meeste gerechten helemaal niet naar vis smaken!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.