Hele dag gebouwd, geen wereldrecord

| Redactie

`Een gewaagd ontwerp' noemden de bouwers de krattenbrug waarmee studievereniging ConcepT donderdag een officieus wereldrecord wilde neerzetten. Met nog geen duizend bierkratjes moest een afstand van vijftien meter worden overbrugd. `s Avonds ging het mis. Toen de steigers onder het bouwwerk werden weggereden, ontstonden kieren tussen de kratten. Vanwege het instortingsgevaar werd besloten het steigerwerk te laten staan en het record te laten varen.

De eerste dag van het vierde lustrum van studievereniging ConcepT (civiele techniek) stond in het teken van het krattenbrugrecord terughalen uit Eindhoven. `Het gaat voorspoedig', vertelde bouwer Ruben Langeveld halverwege de ochtend nog. De wind stond gunstig, het zonnetje scheen en binnen no time bereikten de bruggenbouwers een hoogte van zo'n drie meter. Er werd gezongen Wij zijn de jongens van de bouw en naast het evenemententerrein werd een shoarmakraampje neergezet.

In de middag kwamen er problemen. `De ene toren buigt een half kratje verder door dan de andere. Als we er nu druk op zetten, kantelen die kratjes', verklaart Ruben rond een uur of vier, het tijdstip dat de brug klaar had moeten zijn. Aan de liggende kratjes tussen de twee pijlers is dan nog niet begonnen. Een voor een moeten ze naar zeven meter hoogte worden gebracht.

Gespannen staan zo'n veertig ConcepT-leden en andere belangstellenden drie uur later te kijken hoe de steigers omlaag worden gedraaid. Het blijkt niet te lukken. Tussen de kratjes ontstaan kieren, de steigers helemaal verwijderen wordt onverantwoord geacht. Het instortingsgevaar is te groot.

Het officieuze wereldrecord blijft nu in handen van Eindhoven. In 2005 stapelden studenten bouwkunde zo'n twaalfduizend kratten en overbrugden hiermee 12,6 meter. Lang treurden de CiT'ers niet om het mislopen van het record. Om een uur of negen moest begonnen worden met afbouwen. `Ach, we hebben in ieder geval een leuke dag gehad', besluit een van de afbrekers. `En op ons vijfde lustrum doen we zeker een nieuwe poging.'

De krattenbrug van studievereniging ConcepT werd weliswaar voltooid, maar de recordpoging mislukte: vanwege instortingsgevaar moesten de steigers blijven staan.
De krattenbrug van studievereniging ConcepT werd weliswaar voltooid, maar de recordpoging mislukte: vanwege instortingsgevaar moesten de steigers blijven staan.
(Foto: Gijs van Ouwerkerk)