Nieuwe techniek voor hart- en vaatziekten

| Redactie

Promovendus Andries van der Meer heeft een nieuwe laboratoriumtechniek ontdekt voor onderzoek naar het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het voordeel van de nieuwe techniek is een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid cellen die gekweekt moeten worden. Daarmee wordt veel tijdwinst geboekt in het wetenschappelijk onderzoek. Van der Meer promoveerde deze week aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Vasculaire endotheelcellen vormen de binnenbekleding van alle bloedvaten. Het bloed dat langs de endotheelcellen stroomt, zorgt voor een bepaalde spanning op de vaatwanden: de schuifspanning. Als de schuifspanning verandert, door bijvoorbeeld een verhoogde hartslag, reageren de endotheelcellen daarop. Een onregelmatige schuifspanning, in combinatie met een ongezonde leefstijl, kan hart- en vaatziekten veroorzaken. In bepaalde delen van het vaatstelsel zijn de bloedstromen niet constant, maar turbulent, bijvoorbeeld in de nek en rondom het hart. De reactie van de endotheelcellen hierop speelt een rol in de aanzet en ontwikkeling van vaataandoeningen (zoals atherosclerose).

Andries van der Meer onderzocht de reactie van endotheelcellen op de schuifspanning door gebruik te maken van microfluïdische technologie. Tot op heden was er een grote laboratoriumopstelling nodig van enkele vierkante centimeters (5 bij 10 centimeter) om de endotheelcellen te kweken en de reactie van de cellen op de schuifspanning te volgen. Van der Meer ontwikkelde een nieuwe laboratoriumtechniek op micrometerschaal. De hoeveelheid weefsel die nodig is, ligt een factor honderd lager. De hoeveelheid vloeistof die door het systeem stroomt, is een factor duizend lager. Hierdoor kunnen onderzoekers in dezelfde tijd vele malen meer celbiologische processen volgen. Het inzetten van microtechnologie kan zo het onderzoek naar het ontstaan van hart- en vaatziekten in een stroomversnelling brengen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.