Marina van Damme-prijs voor Didactus

| Redactie

Thelma Stobbelaar (30) neemt vandaag de Marina van Damme-prijs voor startende vrouwelijke ondernemers in ontvangst. Met haar bedrijf Didactus advies & ontwikkeling wist Stobbelaar indruk te maken op de jury van de stichting Universiteitsfonds Twente. Met name de in korte tijd opgebouwde en zeer diverse cliënten spreken tot de verbeelding. .

Toekenning van de prijs, die bestaat uit een geldbedrag van € 4.500 en een award gemaakt door beeldhouwer en oud-UT-student Mohanna van den Kroonenberg, geschiedt op basis van een aantal criteria. Zo moet het gaan om een startende vrouwelijke ondernemer gevestigd in Nederland (bij voorkeur in Twente) en dient er een aanwijsbare binding te zijn tussen de ondernemer en de UT. Stobbelaar studeerde in 2000 aan de UT af als onderwijskundige.

Nadat ze werkervaring heeft opgedaan in zowel het bedrijfsleven als in het onderwijs, startte ze in 2003 haar onderneming Didactus: een bedrijf voor onderwijskundige dienstverlening gericht op twee gebieden: de onderwijskundige ondersteuning en advisering bij innovaties in het onderwijs, en het ontwikkelen van activerende onderwijskundige materialen. Aan deze laatste specialisatie is in het kader van onderwijsinnovatie grote behoefte. Ze doet dit vanuit een idealisme een goed product te maken voor het onderwijs. `Ik vind het belangrijk, dat docenten zich blijven ontwikkelen. Het is een uitdaging aanvankelijk sceptische docenten te enthousiasmeren voor nieuwe onderwijssystemen.'

Door haar werkwijze verhoogt Stobbelaar de betrokkenheid van docenten bij het onderwijs. Verder heeft ze nog genoeg ideeën om uit te werken en verkoopbaar te maken, zoals de ontwikkeling van managementopleidingen. Ook de klantenkring werd door de jury geprezen. In slechts twee jaar heeft Stobbelaar een zeer diverse clientèle opgebouwd. Zowel het basis als het middelbaar onderwijs behoren tot haar klantenkring evenals de gemeente Enschede en de politieacademie in Zutphen. Sinds 1 februari 2005 heeft de onderwijskundige een éénjarige TOP-plaats aan het instituut ELAN, verbonden aan de faculteit Gedragswetenschappen van de UT.

De Marina van Damme-prijs is bedoeld als steuntje in de rug voor startende vrouwelijke ondernemers. Van Damme zelf promoveerde in 1965 als eerste vrouw aan de toen nog geheten Technische Hogeschool Twente. De uitreiking is vandaag (donderdag) om 16.45 uur bij te wonen in de Drienerburght, het conferentiehotel op de UT. .

Thelma Stobbelaar (Foto: Maurits Diephuis)
Thelma Stobbelaar (Foto: Maurits Diephuis)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.