Tienduizenden studenten betalen ten onrechte onroerende-zaakbelasting (ozb) tot honderd euro per jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van studentenbond ISO in de achttien grootste studentensteden.
De LPF vindt dat studenten niet langer voor dat bedrag moeten opdraaien. De politieke erven-Fortuyn hebben kamervragen over het onderwerp gesteld. Het probleem is, dat de ozb in rekening wordt gebracht bij de verhuurder. Die kan kan geen aanspraak maken op de kwijtschelding en rekent de belasting in veel gevallen door aan de student. De student kan alleen worden gematst als de gemeente de ozb heeft uitgesplitst naar verhuurder en huurder. In lang niet alle onderzochte gemeente blijkt dat het geval.
Amsterdam, Maastricht en Zwolle zijn de enige gemeenten waar de studenten gebruik kunnen maken van hun recht op kwijtschelding. De ozb wordt er keurig apart gespecificeerd naar verhuurder en huurder.
Een garantie voor kwijtschelding is die splitsing niet, zo leert de praktijk in Utrecht en Rotterdam. Als studenten hier kwijtschelding aanvragen, stuurt de gemeente de aanslag door naar de verhuurder, en die schuift hem door naar de student. ISO-voorzitter Linda van Beek vindt dat aan alle onduidelijkheid een einde moet komen. Ze meent dat studenten onterecht opdraaien voor kosten die ze helemaal niet hoeven te betalen. 'En dat terwijl de beurs toch al niet zo riant is.'
Amsterdam : De ozb wordt gesplitst. Studenten kunnen kwijtschelding aanvragen. Utrecht : De ozb wordt gesplitst. Studenten kunnen bezwaar aantekenen tegen de ozb, in dat geval moet de verhuurder ook het huurdersdeel betalen. In de praktijk wordt dit vaak doorberekend in de huur, bezwaar maken heeft dan geen zin. Delft : De ozb gaat enkel naar de verhuurder, deze verrekent het bedrag met de huurders. Kwijtschelding is niet mogelijk. Arnhem : De ozb gaat naar de verhuurder als er de sanitaire voorzieningen gedeeld worden en er een huurcontract is, als er sprake is van eigen sanitaire voorzieningen wordt de ozb gesplitst. Kwijtschelding is niet mogelijk. Den Haag : Zie Arnhem, met de aanvulling: Kwijtschelding is mogelijk bij eigen sanitaire voorzieningen. Eindhoven : De ozb wordt niet gesplitst, deze wordt direct gestuurd naar de huurders, deze kunnen kwijtschelding aanvragen. Enschede : De ozb wordt niet gesplitst. Betaalt de huurder gas water en licht zelf, dan kan deze kwijtschelding aanvragen, is de huur inclusief, dan krijgt de verhuurder de ozb rekening en is er geen kwijtschelding mogelijk. Groningen: De ozb wordt niet gesplitst. Huren minder dan drie studenten een kamer, dan kunnen deze kwijtschelding aanvragen, bij meer dan drie studenten krijgt de verhuurder de ozb rekening en is er geen kwijtschelding mogelijk. Haarlem : Zie Den Haag. Leiden : De ozb wordt niet gesplitst, in de meeste gevallen wordt dit naar de verhuurder gestuurd. Studenten kunnen bezwaar maken. Maastricht: Zie Amsterdam. Nijmegen : De ozb wordt niet gesplitst. Als het om een zelfstandige wooneenheid gaat dient de huurder dit te betalen, als het een pand voor kamerverhuur is krijgt de verhuurder de rekening. Rotterdam: Zie Utrecht. Tilburg Leeuwarden: Zie Delft. Breda : Zie Den Haag. Wageningen. De ozb wordt niet gesplitst. De huurders krijgen de aanslag, zijkunnen bezwaar maken, in dat geval dient de verhuurder het te betalen. Zwolle. De ozb wordt gesplitst. Kwijtschelding voor studenten is mogelijk, deze moet aangevraagd worden door de verhuurder.