Professional op het snijvlak van techniek en geneeskunde

| Redactie

De UT kreeg begin mei van dit jaar groen licht van de toenmalige onderwijsminister Loek Hermans om een experimentele opleiding 'technische geneeskunde' te ontwikkelen. Aangevraagd had Twente echter - net als in de jaren zeventig - een 'echte' geneeskundeopleiding, maar dat zat er niet in. De acht bestaande medische faculteiten, door menigeen gezien als 'machtsblok', kwamen zelf met plannen voor de broodnodige uitbreiding van de opleidingscapaciteit. Bovendien hikte Den Haag aan tegen de hoge stichtings- en exploitatiekosten van een negende academisch ziekenhuis, waarmee honderden miljoenen zouden zijn gemoeid. Als troostprijs wenst de UT de technische variant echter niet te zien: sterker nog, technische geneeskunde sluit eigenlijk nog beter aan bij de aanwezige expertise, heet het.

Een paar antwoorden op veelgestelde vragen over de opleiding in oprichting.

Wanneer kan de eerste lichting studenten starten met technische geneeskunde?

Loek Hermans en Els Borst beloofden de UT dit voorjaar al het mogelijke te zullen doen om de nieuwe opleiding in september 2003 te kunnen laten starten. Het opleidingsvoorstel is in behandeling bij de Adviescommissie Onderwijsaanbod. De - verkorte - procedure zou op 1 november afgerond zijn, maar die datum wordt niet gehaald. Bovendien buigt zich nog een adviesorgaan van het ministerie van VWS over de inpassing van de Twentse 'technisch geneeskundige' in de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg, want wie niet in de BIG staat, mag geen geneeskundige handelingen verrichten. Zodra beide adviezen beschikbaar zijn (naar verwachting eind november), kunnen de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid een besluit nemen over het definitief starten - en financieren - van de opleiding.

De UT gaat er van uit dat de eerste studenten in september 2003 kunnen beginnen. Er is plaats voor maximaal 50 eerstejaars. Gezien de belangstelling bij de voorlichtingsdagen twee weken geleden, wordt verwacht dat het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal beschikbare plaatsen.

Wat is technische geneeskunde?

Een student die de nieuwe studie gaat volgen, wordt opgeleid tot technisch medisch specialist. Hij is professional in het diagnostische en therapeutische proces en expert op het snijvlak van technologie en geneeskunde. Hij past - samen met de klassiek opgeleide arts -geavanceerde technologieën toe, ontwerpt nieuwe aanpakken en introduceert ze in de dagelijks praktijk van de gezondheidszorg. De technisch medisch specialist heeft dus geen eigen polikliniek, maar levert diensten op verzoek van en in samenwerking met de klassieke medische specialisten.

Waar komt de opleiding terecht?

De zesjarige studie (een driejarige bachelor- en een driejarige masterfase) wordt ondergebracht bij de nieuwe UT-faculteit Technische Natuurwetenschappen. Externe expertise wordt ingeleend of gehuurd via de partners van de opleiding: het Medisch Spectrum Twente, de universiteit van Münster en revalidatiecentrum 't Roessingh. Specifieke practica kunnen in Münster worden gevolgd, want de medische faculteit van de universiteit aldaar heeft een overcapaciteit aan faciliteiten en docenten. In ruil daarvoor draagt de UT bij aan de (technologische) vernieuwing van het geneeskundeonderwijs in Münster.

Wat is het verschil tussen technische geneeskunde, biomedische technologie en gezondheidswetenschappen (eveneens een nieuwe UT-studie)?

Een biomedisch technoloog wordt ingenieur. In zijn studie en in zijn werkveld ligt de nadruk dus op de (ontwikkeling van nieuwe) technologie. In het ziekenhuis staat de bmt'er de specialist bij tijdens diens onderzoek, diagnosestelling en therapeutisch proces. Daarbij blijft de bmt'er 'buiten' de patiënt.

Een technisch geneeskundige mag een aantal nader te bepalen geneeskundige handelingen verrichten bij een patiënt. In het diagnostische en therapeutische traject past hij de technologie toe. Hij kijkt naar het functioneren van het menselijk lichaam in gezonde en zieke toestand en legt een koppeling tussen de te kiezen therapie en de technische mogelijkheden.

Een gezondheidswetenschapper weet na zijn studie alles van bestuurlijke en organisatorische concepten en wordt manager in de gezondheidszorg.

Levert het opleiden van technisch geneeskundigen een bijdrage aan het terugdringen van het artsentekort?

Indirect wel, luidt de UT-redenering. Als de 'klassieke' medisch specialisten zich tijdens en na hun studie minder in technologische ontwikkelingen hoeven te verdiepen, zijn ze eerder klaar met hun studie (en dus eerder beschikbaar voor de gezondheidszorg); bovendien kunnen ze zich bij het uitoefenen van hun vak meer concentreren op het behandelen en begeleiden van patiënten.

Welke titel krijgen de afgestudeerden?

Als werktitel wordt 'technisch arts' gehanteerd, maar de definitievetitulatuur wordt geregeld in de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg, waarvoor op dit moment nog een aanpassingsprocedure loopt. Het wordt in elk geval niet 'ingenieur' of 'basisarts'; het gaat om een geheel nieuwe beroepsgroep in de gezondheidszorg.

Menno van Duuren


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.