De commissies die zich onder regie van Joop Sistermans buigen over de facultaire herindeling en de vormgeving van onderzoeksinstituten zijn rond de paasdagen bevallen van twee adviezen. De conceptteksten zijn aangeboden aan het college van bestuur en op het intranet gezet ter becommentariring.
Met de meeste spanning werd uitgezien naar het voorstel voor de halvering van het aantal faculteiten, van tien naar vijf. Uit het advies van de commissie blijkt dat in de meeste gevallen de voorkeuren van de leerstoelhouders gevolgd is. Slechts op één punt wijkt de nieuwe indeling af van de aangegeven voorkeuren: drie leerstoelen van Toegepaste Wiskunde kozen voor de nieuwe faculteit Technische Natuurwetenschappen, terwijl de commissie in haar eindrapport adviseert om alle TW-leerstoelen bij de nieuwe ICT-faculteit in te delen.
Tijdens het inventarisatietraject is serieus overwogen om in plaats van vijf, slechts vier of drie nieuwe faculteiten te formeren. Dit omdat met name de huidige faculteiten Elektrotechniek en TW een voorkeur uitspraken voor één grote technische faculteit, met daarin CT, EL, INF en TW. Nadat deze optie na rijp beraad in het universitair managementteam was verworpen, spraken de EL-leerstoelhouders zich uit voor een ongedeelde plaatsing in de nieuwe ICT-faculteit.
De samenstelling van de nieuwe faculteiten ziet er in het advies van de commissie als volgt uit: 1. Bedrijfs- & Bestuurswetenschappen wordt opgebouwd uit alle leerstoelen van Bestuurskunde, de meeste van Technologie & Management en twee WMW-leerstoelen; 2. Gedragswetenschappen gaat bestaan uit de huidige faculteit TO en de meeste WMW-leerstoelen; 3. naar de nieuwe faculteit Informatie- en Communicatietechnologie gaan alle leerstoelen van EL, INF en TW; 4. Technische Natuurwetenschappen wordt samengesteld uit de leerstoelen van TN en CT; 5. Construerende Technische Wetenschappen bestaat feitelijk reeds uit alle WB-leerstoelen en twee van T&M.
Omdat de bijbehorende opleiding de meerderheid van de leerstoelen volgt, stelt de commisie voor om de opleidingen als volgt in te delen: de opleidingen CT, TN, BBT, Milieu- Biomedische Technologie gaan naar Technische Natuurwetenschappen; TW, INF, Bedrijfsinformatie Technologie (BIT), Telematica en EL naar ICT; BSK, TBK, Bedrijfswetenschappen en Gezondheidswetenschappen naar Bestuurs- en Bedrijfswetenschappen; TO, TCW, WWTS en Psychologie naar Gedragswetenschappen, en de opleidingen Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek en Industrieel Ontwerpen worden aangeboden door Construerende Technische Wetenschappen.
De commissie Facultaire Herindeling stelt met nadruk dat de namen van de nieuwe faculteiten niet definitief zijn en ook niet door haar zullen worden bepaald. Dit is een taak van de nieuwe faculteit zelf, die ook haar eigen inhoudelijke profiel moet vaststellen.
In beide adviezen, dus ook in dat over de onderzoeksinstituten, besteden de commissies-Sistermans uitvoerig aandacht aan de nieuwe 'symmetrische bevoegdheden van decaan en wetenschappelijk directeur.' De bazen van de opleidingen (in de faculteiten) en het onderzoek (in de instituten) zijn formeel nevengeschikt en worden door de commissie geacht te handelen 'in overeenstemming met elkaar.' Wel blijft de decaan eindverantwoordelijk voor het personeelsbeleid. In geval van een conflict tussen directeur en decaan beslist het college van bestuur.
De volledige tekst van de adviezen is te lezen op het intranet, inclusief de eerste kritische reacties waar de commissies om hebben gevraagd. De opmerkingen worden betrokken bij de besluitvorming van het college, dat zijn besluit vervolgens ter instemming aan de universiteitsraad zal voorleggen.