Yorin, Kijk en Radio 538 favoriet bij eerstejaars

| Redactie

De huidige eerstejaars UT-student komt uit Overijssel of Gelderland, woont op kamers in Enschede, leest 'Kijk' en Tubantia en luistert het liefst naar Radio 538. Yorin is zijn of haar favoriete omroep en per week wordt er 36.4 uur aan studie besteed. Dit blijkt uit het Instroomonderzoek 2001-2002 dat Newcom Research, het onderzoeksbureau van de faculteit TCW, in opdracht van de UT-werkgroep Instit

De huidige eerstejaars UT-student komt uit Overijssel of Gelderland, woont op kamers in Enschede, leest 'Kijk' en Tubantia en luistert het liefst naar Radio 538. Yorin is zijn of haar favoriete omroep en per week wordt er 36.4 uur aan studie besteed.

Dit blijkt uit het Instroomonderzoek 2001-2002 dat Newcom Research, het onderzoeksbureau van de faculteit TCW, in opdracht van de UT-werkgroep Institutional Research onlangs onder bijna duizend van de 1225 eerstejaars UT'ers uitvoerde.

Het overgrote deel van de huidige generatie eerstejaars (net iets minder dan de helft) is afkomstig uit Overijssel (28,1 procent) of Gelderland (18,5 procent). Ook vorig jaar, zo blijkt uit het onderzoek dat sinds 1998 jaarlijks wordt gehouden, waren Overijssel en Gelderland de belangrijkste broedplaatsen van UT-talent. Daarna zijn Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland de grootste leveranciers, elk goed voor zo'n 7,5 procent van alle eerstejaars.

Ongeveer eenderde deel van de eerstejaars gaat in Enschede op kamers wonen. Slechts 26,6 procent kiest bewust voor huisvesting op de campus. Opvallend is dat ruim 60 procent van de eerstejaars die uit Overijssel komen (nog altijd 28 procent van het totaal) bij zijn ouders thuis blijft wonen. Gemiddeld geeft 23,5 procent van de eerstejaars de voorkeur aan moeders pappot.

De grootste concurrent van de UT als het gaat om de universiteitskeuze van (aankomende) eerstejaars is de TU Delft: 23,3 van de eerstejaars UT'ers stak ook in Delft zijn licht op. Ruim 14 procent had ook belangstelling voor de TU Eindhoven. De UT-eerstejaars met een maatschappijwetenschappelijke studie keken met name ook naar de universiteiten van Groningen en Utrecht.

Met hun UT-studie zijn de eerstejaars hoofdzakelijk in contact gekomen via een opleidingsbrochure (in 47,8 procent van de gevallen). Andere belangrijke media bij het werven van eerstejaars blijken voorlichting op school en het scholierenblad Campus te zijn (beide worden door 16,9 procent van de eerstejaars genoemd), gevolgd door familie en kennissen (15,9 procent) en de decaan (15,5 procent), die op de hielen wordt gezeten door internet (eveneens 15,5 procent).

'De goede sfeer' is voor 41,5 procent van de eerstejaars een van de drie belangrijkste redenen om uiteindelijk voor Twente te kiezen 'De unieke opleiding' en 'de goede naam' zijn de andere twee redenen die het vaakst worden genoemd. 'De campus' is voor bijnaeenderde een belangrijke reden om voor de UT te kiezen.

Iets meer dan tweederde van de eerstejaars wil een deel van zijn studie in het buitenland volgen. Daarmee wordt een dalende tendens zichtbaar in de belangstelling voor een internationaal uitstapje: van 75 procent in 1999 via 70 in 2000 naar 67,7 procent in 2001 en 2002.

De tijd die eerstejaars aan hun studie besteden bedraagt gemiddeld 36,4 uur per week. Techniekstudenten steken er nog iets meer tijd in en studenten maatschappijwetenschappen gemiddeld een uurtje minder. Naast hun studie werken de eerstejaars bijna 9 uur per week, besteden ze 7,2 uur aan uitgaan, bijna 8 uur aan hobby's, 4,7 uur aan sport en gemiddeld ruim 13 uur per week aan 'overige sociale contacten'. In hun vrije tijd lezen ze vooral het populairwetenschappelijke tijdschrift 'Kijk' of de Donald Duck (en de meisjes 'Yes'). Van de dagbladen is de Twentsche Courant Tubantia het populairst, op de voet gevolgd door de Volkskrant. De televisie staat meestal afgestemd op Yorin, SBS6 of Nederland 2 en de radio op 538, Radio 3 of Skyradio.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.