Het kabinet gaat 800 miljoen euro uit de Bsik-subsidiepot voor toegepast onderzoek (voorheen ICES/KIS) vooral inzetten voor ict, levenswetenschappen en milieu.
Informatie- en communicatietechnologie is topprioriteit met een subsidie van 215 miljoen euro. Daarvan gaat 52 miljoen naar de ontwikkeling van LOFAR, die 's werelds grootste radiotelescoop moet worden. Voor de aanleg van het volgende Gigaport-netwerk van de Stichting SURF staat 40 miljoen subsidie ingeboekt. Het onderzoek naar gezondheid, voeding, genen en biotechnologie is goed voor 165 miljoen, waarvan 86 miljoen naar genomics gaat.
Vijf programma's voor duurzame systeeminnovaties worden voor 86 miljoen op weg geholpen, terwijl nog eens 70 miljoen is gereserveerd. De Universiteit Utrecht scoort met haar onderzoek naar CO2-afvang, -transport en -opslag.
Voor onderzoek naar hoogwaardig ruimtegebruik heeft het kabinet 134 miljoen over. Wageningen UR is van de partij met haar onderzoek naar klimaatverandering en ruimtegebruik. De stichting Delft Cluster, met onder meer de plaatselijke TU, krijgt groen licht voor het onderzoek naar duurzame ontwikkeling in deltagebieden.
Met 130 miljoen wordt ook niet bezuinigd op microsystemen en nanotechnologie. Daarvan gaat 95 miljoen naar Nanoned, een samenwerkingsverband tussen Philips, de drie TU's en enkele andere universiteiten.