Van Boerderij naar Faculty Club

| Redactie

De grondige verbouwing van het voormalige boerderijcomplex, omgedoopt tot Faculty Club, is bijna gereed. Dat mag ook wel, want de openingsdatum- maandag 24 november- nadert met rasse schreden. Hoofd UT-Catering Bart Dirne ziet de Club als een enorme uitdaging voor zijn dienst én de UT. De Faculty Club is als het ware de verzamelnaam voor alle voorzieningen in het grondig verbouwde pand: van het re

De grondige verbouwing van het voormalige boerderijcomplex, omgedoopt tot Faculty Club, is bijna gereed. Dat mag ook wel, want de openingsdatum- maandag 24 november- nadert met rasse schreden. Hoofd UT-Catering Bart Dirne ziet de Club als een enorme uitdaging voor zijn dienst én de UT.

De Faculty Club is als het ware de verzamelnaam voor alle voorzieningen in het grondig verbouwde pand: van het restaurant met keuken op de begane grond en de eerste verdieping, de bars, de zaaltjes, de terrassen tot de Blomzaal annex Proffenbar boven: ruimten die geknipt zijn voor de intiemere feestjes en ontvangsten. Maar ook andere ruimten in het pand zijn volgens Dirne uitstekend in te zetten als feest- of ontvangstlocatie. Tot en met de enorme terassen aan toe. Er is immers altijd wel iets te vieren. Dat was in de jaren zestig al het geval toen de boerderij nog dienst deed als restaurant en ontmoetingscentrum van medewerkers en studenten. Het verschil met vroeger is dat de laatste categorie in de Bastille zijn eigen onderkomen heeft onder auspiciën van de Student Union. Ook daar komen allerlei fraaie, eigentijdse horecavoorzieningen, die overigens ook voor niet-studenten toegankelijk zijn.

Monumentaal

Het resultaat van de verbouwing van de oude Boerderij - onder het toeziend oog van architect Abel Blom (de zoon van de grote Pieter)- is een prachtige, monumentale behuizing waar de UT aardig mee voor de dag kan komen, aldus Dirne. De karakterisieke, oude elementen zoals de binten, ramen, gevels en vides zijn voor een groot deel bewaard gebleven en geven de Club een bijzonder uiterlijk. De naast de Proffenbar gelegen Blomzaal is het domein van de stichting Faculty Club, die toegankelijk is voor leden van de FC en hun gasten: mensen van binnen, maar ook bedrijven van buiten de UT die een band met deze universiteit hebben opgebouwd.

In termen van omzet en uitstraling verwacht Dirne veel van deze wisselwerking tussen UT en het bedrijfsleven, dat ook in het restaurant een exclusief vorkje kan prikken of een borrel kan houden. De begane grond biedt ruimte aan 130 eters, boven is voorbehouden aan grotere gezelschappen tot 110 gasten. Er is boven een klein terras voor een man of veertig, op maaiveldniveau kunnen enkele honderden gasten weggezet worden, al of niet overdekt met een partytent.

Upgrading

De uitdaging voor Dirne en zijn mensen is om de restauratieve functie van de UT, die door de tijdelijke sluiting van de Bastille en de noodvoorziening in low-budgethotel Logica in anderhalf jaar tijd met meer dan vijftig procent afnam, weer op de kaart te zetten en verder uit te bouwen. Dat is voor UT-Catering van levensbelang want de centrale, financiële UT-toewijzing is in twee jaar tijd van 360 000 euro tot nagenoeg nul gereduceerd. 'We moeten ons eigen broek ophouden en daar gaan we met z'n allen voor.' Dirne zegt -op basis van het bedrijfsplan van Catering- te streven naar een omzet van 500.000 euro in 2004 en 575.000 euro in 2005. Het bedrijfsleven rond de UT ziet hij daarbij als een groeimarkt, die net als de UT-klandizie, alleen kan worden binnengehaald en behouden met kwaliteit en uitstraling. Dirne: 'De culinaire kwaliteit gaan we upgraden. De inrichting, de entourage: het gaat er allemaal wat sjieker uitzien. Terwijl we met onzeprijzen toch 10 procent onder het externe aanbod gaan zitten. Het is een kwaliteitsgebouw, daar moeten we in mee. Het menu wordt qua samenstelling verfijnder, het bedienend personeel en de koks krijgen allemaal een nieuwe outfit. Als dit niet slaagt ligt het aan onszelf'.

Enerverende tijden al met al voor Catering. Een nieuw begin in een prachtig gebouw. Omzet maken is het motto, weet Dirne. Pikant detail is dat Catering in de loop van volgend jaar onderhevig zal zijn aan een intern onderzoek naar de prijs/ kwaliteit van Catering in vergelijking met externe cateraars. Het Facilitair Bedrijf waar Catering onder ressorteert tekent zelf voor deze visitatie. Dirne: 'Ik zie dat onderzoek met vertrouwen tegemoet'.

Catering telt op dit moment 56 medewerkers die samen 41,8 fte's bezetten. Dat is beduidend minder dan vóór de reorganisatie van de diensten (75 op 55,5 fte). Dirne: 'Nee, we hebben geen gemakkelijke tijd achter de rug, maar we hebben het zonder gedwongen ontslagen kunnen redden. De onzekerheid voor ons was vooral waar we na de sluiting van de Bastille (waar tot dan toe de keuken en het gastenrestaurant was gevestigd, red.) terecht zouden komen. Eerst zou de boerderij worden verbouwd tot mensa en gastenrestaurant, maar dat plan ging niet door. Ik ben daar niet rouwig om. Deze situatie - met een free flow resto in de Bastille en een gastenrestaurant in de Faculty Club is veel ambitieuzer'.

Keuken

De man die in het nieuwe restaurant de scepter gaat zwaaien is eerste restaurantmedewerker Raymond Linderhof. In de FC-keuken is dat Raymond Tiggelaar. Om het plaatje compleet te maken: Harry Noordink is bedrijfsleider van alle kantines, restaurants en automaten, terwijl Hans Bosboom de chef is van alle keukenuitingen van Catering.

Een verhaal apart tenslotte is de vestiging van een centrale keuken, vanwaaruit de satellietkeukens in Bastille en FC worden bediend. De centrale aanmaak en aanvoer gebeuren nu nog vanuit het Bouwhuis in Lonneker, maar dat contract loopt medio volgend jaar af en zal niet worden verlengd omdat het Bouwhuis deze voorziening wil afbouwen. Dirne: 'Onze voorkeur gaat uit naar een centrale keuken in het gebouw naast de Faculty Club (in de wandelgangen Schuur genaamd). Logistiek is dat veruit de beste optie, maar ik weet: het is een lastig gebouw.'

Foto's: Beelden van vorige week vrijdag toen het pand gonsde van de ambachtelijke bedrijvigheid.


Achterzijde

De terassen moeten nof worden aangelegd

Het restaurantgedeelte boven

Zicht op de Proffenbar

Werkzaamheden in en aan de keuken...

...en het dak.

...de Blomzaal...

...de Proffenbar met open haard...


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.