De Huifkar

| Redactie

Huize Joris en de Draak & de Prinsesjes - winnaar van de UT-Nieuws studentenhuizenkookwedstrijd - maakt een rondje langs studentvriendelijke eetgelegenheden in Enschede en Hengelo. Motto: lekker èn betaalbaar, in je eentje, met je galadate, of met je ouders. Deze keer: buffet-restaurant 'De Huifkar' in Enschede. De Huifkar is niet zomaar een restaurant. De bereiding van het eten en de bedienin

Huize Joris en de Draak & de Prinsesjes - winnaar van de UT-Nieuws studentenhuizenkookwedstrijd - maakt een rondje langs studentvriendelijke eetgelegenheden in Enschede en Hengelo. Motto: lekker èn betaalbaar, in je eentje, met je galadate, of met je ouders. Deze keer: buffet-restaurant 'De Huifkar' in Enschede.

De Huifkar is niet zomaar een restaurant. De bereiding van het eten en de bediening worden voor een deel uitgevoerd door verstandelijk gehandicapten. Zij worden bijgestaan door professioneel horeca-personeel. De 'leerlingen' worden in de Huifkar voorbereid op een reguliere baan in de maatschappij. Dit maakt de vergelijking met andere restaurants iets moeilijker, maar een bezoekje aan deze speciale eetgelegenheid is toch de moeite waard.

Door de week is er van 17.00 tot 20.00 uur een buffet. Elke dag is er één gerecht en een vegetarisch alternatief voor 5,95 euro. Tevens zijn er af en toe speciale themaweken, waarbij bijvoorbeeld een bepaald product centraal staat.

Vandaag staat er een vleesspies op het menu, prima voor de mannen. De prinsesjes gaan vleesloos en krijgen de vega-spies.

We worden verwelkomd en mogen zelf een tafel kiezen. Het restaurant is voor een derde gevuld en hier en daar staat een kinderwagen. Wat je wilt eten en drinken moet je op een kaartje schrijven dat op tafel ligt. De serveersters brengen dat dan naar de bar. Van de bierkaart aan de muur bestelt Joris een Gulden Draad. Die is helaas op, maar meteen wordt het laatste Kasteelbier aangeboden. De bediening is vriendelijk en neemt alle tijd ons het concept van dit bijzondere restaurant uit te leggen.

Een van ons komt een half uurtje later maar dat is voor de bediening geen enkel probleem. Tijdens het wachten nemen we een soep van de dag voor 2,50 euro. Vandaag is er keuze uit mossel- en mosterdsoep. We gaan voor de mosterdsoep. Jammer dat die niet echt naar mosterd smaakt: het is meer een crèmesoepje. In de soep drijven reepjes, maar we komen er niet precies achter waar die van gemaakt zijn. Omelet? Pasta?

Als we compleet zijn vallen we aan op het buffet. De vleesspies, geserveerd met barbecuesaus, bestaat uit eenvoudig gourmettevlees. Er zit zelfs een stukje frikadel aan. De vegetarische spies wordt op aanvraag vanuit de keuken geserveerd en bestaat uit de vega-snacks falavel en een kipkrokantje zonder kip, afgewisseld met stukjes courgette en aubergine. Hierbij krijgen we een bakje guacemole: een beetje vreemde combi. Zowel de vegetarische als de gewone spies zijn in hun geheel gefrituurd, wat de smaak van de groente zeker niet ten goede komt.

De saladebar is uitgebreid en origineel, met onder meer wortelsalade met amandelschaafsel, feta en olijven en zongedroogde tomaatjes. Ook staan er rechauds met warme garnituur: met kaas gegratineerde witlof en rijst met groentemix. De rijst was duidelijk wat te lang gekookt: beetje slappe hap.

De dessertkaart is relatief uitgebreid, compleet met ijscoupes. Deze keer maken we daar geen gebruik van, want we hebben allemaal nog een druk avondschema. De totale rekening bedraagt slechts 38 euro, wat absoluut niet veel is voor 2 soep, 4 daghappen en 4 drankjes.

De Huifkar is een plek waar je even snel en goedkoop eet. Eigenlijk is het een soort Mensa-Plus: iets duurder en iets beter. En midden in het centrum. Bovendien is het maatschappelijk zeer verantwoord. Maar verwacht geen culinaire hoogstandjes.

Tips? Honger? Opmerkingen? Laat het ons weten op [email protected]

Wat schaft de pot? (6)

Prijs/kwaliteit: 6 (laag prijsje, oké eten)

Bediening: 8 (vriendelijk, neemt de tijd en wil graag poseren voor de foto)

Presentatie: 7 (ziet er acceptabel uit)

Smaak: 6 (niet culinair hoogstaand maar mensa-overstijgend)

Hoeveelheid: 8 (onbeperkt buffelen)

Originaliteit: 7 (concept restaurant is origineel, maar het eten niet)

Inrichting: 6 (beetje saai)

Totaal: 48/7 = 6.9 op de schaal van studentvriendelijkheid

Ter vergelijking:

De Stek (UT):

7,1 (20 februari)

Turks restaurant Turquoise:

6 (20 maart)

Atrium:

6,7 (1 mei)

La Cuisine:

7,9 (5 juni)

Pizzeria Italia (Hengelo):

7,1 (28 augustus)


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.