Opmerkelijk

| Redactie

Het is een doktersadvies om van te dromen. Hoge bloeddruk? Hier, eet wat chocolade. U wilt gezonder leven? Kom, neem een wijntje. Toch is dat ongeveer de indruk die achterblijft, nu niet minder dan drie onderzoeksteams onafhankelijk van elkaar ontdekken dat pure chocolade en rode wijn tjokvol zitten met heilzame stoffen. Pure chocolade en wijn zouden de kans op hart- en vaatziekten en kanker flink

Het is een doktersadvies om van te dromen. Hoge bloeddruk? Hier, eet wat chocolade. U wilt gezonder leven? Kom, neem een wijntje. Toch is dat ongeveer de indruk die achterblijft, nu niet minder dan drie onderzoeksteams onafhankelijk van elkaar ontdekken dat pure chocolade en rode wijn tjokvol zitten met heilzame stoffen. Pure chocolade en wijn zouden de kans op hart- en vaatziekten en kanker flink moeten verkleinen.

Chocolade bevat veel 'flavonoïden', en die stof ruimt schadelijke, hoog reactieve zuurstofmoleculen ('vrije radicalen') op. Bovendien verlagen flavonoïden het cholesterol en gaan ze de vorming van bloedstolsels tegen. Maar owee als u melkchocolade eet, zo hebben Italiaans-Franse onderzoekers ontdekt. Melk blijkt de gunstige werking van chocolade namelijk te niet te doen, schrijft het team in het blad Nature.

De onderzoekers lieten twaalf vrijwilligers chocolade nuttigen, en namen daarna een bloedmonster. Wie pure chocolade had gegeten, had tot drie uur na het experiment 18 procent meer flavonoïden in zijn bloed. Opvallend genoeg was het effect niet merkbaar bij mensen die melkchocolade hadden gegeten of die bij hun plakje puur een glas melk hadden gedronken.

De ophef over chocolade komt daags nadat Amerikaanse biologen vaststelden dat rode wijn het leven van gistcellen met liefst 70 procent verlengt. De onderzoekers zagen het levensverlengende effect ook terug in op kweek gezette mensencellen. Een experiment waarbij fruitvliegjes van de rode wijn mochten nippen, leerde dat een goed glas wijn ook het leven van de vlieg verlengt: 30 procent gemiddeld.

De onderzoekers zijn van plan hun wijnelixer van geconcentreerd resveratrol uit te proberen op muizen, en daarna wellicht op mensen. Want omgerekend naar de mens zou het elixer de levensverwachting kunnen oprekken tot 110 of zelfs 130 jaar. Maar een mens is geen gistcel en ook geen vlieg, zo benadrukken de biologen. Om dezelfde dosis rode wijn binnen te krijgen als gist, zou een mens de hele dag door wijn moeten drinken, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. En dat levert weer andere problemen op, zoals alcoholverslaving. Ook chocolade is niet alleen maar zaligmakend. Zelfs de pure variant zit tjokvol vet en suiker, weten de onderzoekers ook wel. 'Je moet dus niet denken dat het gezond is om elke dag vijf of zes repen chocolade te eten', waarschuwt onderzoeker Alan Crozier. (bron: NOS Online)


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.