Gamba's in knoflook-olie en peterselie

| Redactie

Nog een maand en dan neemt Jurjen Verver (33), hoofd van het Theatercafé, voorgoed afscheid van de Universiteit Twente. Treurig is hij er niet om. Integendeel, hij kan haast niet wachten om de deuren van zijn eigen kookstudio Kook&Ço in hartje binnenstad Enschede open te gooien.

Ooit, ergens eind jaren tachtig, begon de uit Groningen afkomstige student aan een studie Technische Bedrijfskunde op de UT. Na een half jaar heeft Verver dan al een bijbaantje in café Chaplin. En dat is leuk, zo leuk zelfs dat de studie op een lager pitje komt te staan en de student besluit om maar de HTS te gaan doen. Na twee jaar houdt Verver het daar ook voor gezien. Te technisch, dus terug naar de UT om daar zijn eerste studie weer op te pakken. Maar de horeca trekt. Niet voor niets krijgt hij een parttime contract als cateringmanager op de UT.

'En opeens sta je voor de keuze', vertelt Verver. 'Ga ik door mijn studie? Of ga ik fulltime voor de horeca?' Hij besluit om het laatste te doen en kan bij biercafé De Beiaard als bedrijfsleider aan de slag. 'Met die beslissing hadden mijn ouders, vooral mijn vader, wel moeite. Totdat ze zagen hoeveel lol ik had in mijn werk. En ik was er nog goed in ook.' Na drie jaar in de Beiaard zich het vuur uit de sloffen te hebben gelopen, keert Verver toch weer terug naar de UT. Daar wordt hij hoofd van het Theatercafé. 'Ook leuk en veel meer vrije tijd.' Inmiddels runt Verver het Theatercafé al weer vier jaar. Een deeltijdstudie bij de faculteit management, economie en recht hoopt hij over twee jaar af te ronden.

'Ik wil al heel lang voor mezelf beginnen', vertelt de horecaman over zijn naderende afscheid. Afgelopen zomer in Frankrijk begon zijn ondersnemersbloed pas goed te stromen. 'Daar nam ik een week deel aan een soort kookcursus. Geweldig! Overdag paddestoelen plukken in het bos en 's avonds met een groep mensen een maaltijd in elkaar draaien onder toeziend oog van een topkok.' Zo ontstond het idee om een kookstudio in Enschede te beginnen. 'Ik dacht: dit is leuk en ook nog eens uniek.' Na de cursus liet hij door twee studenten van de opleiding Small Business een marktonderzoek uitvoeren, schreef een ondernemingsplan, ging op zoek naar een pand en peuterde geld los bij de bank. 'Het is moeilijk om op dit moment te investeren in de horeca, maar ik kreeg het verrassend vlot voor elkaar.'

De dag voor Hemelvaart zette Verver zijn handtekening onder het huurcontract van een prachtig pand aan de Noorderhagen 14, naast poppodium Atak. 'Een mooiere ligging had ik me niet kunnen wensen.'

Het concept dat Verver bedacht voor zijn kookstudio Kook&Ço (spreek uit als 'kook-en-zo') betekent vooral 'gezellig samen kokerellen'. De studio biedt ruimte aan groepen tot 80 personen. 'Vrijgezellenfeestjes, personeelsuitjes en familiepartijtjes. Dat zijn mijn belangrijkste doelgroepen. Bij grotegroepen is het mogelijk dat de ene helft gaat koken en de andere helft met wijn- of bierproeverij aan de slag kan.' Over de gerechten wil de ambitieuze ondernemer nog niet zo veel uit de doeken doen. 'Het moet natuurlijk een verrassing blijven wat er straks op je bord komt te liggen.' Wel verklapt hij dat er kan worden gekozen voor een thema. 'Dus een Spaanse, Griekse, Franse of Italiaanse avond. Daar pas ik dan ook de wijn op aan.'

Hoe goed is hij zelf eigenlijk achter het fornuis? 'Mijn liefde voor koken heb ik van mijn moeder, die het heel goed kan. Ik zit al jaren in een kookclubje met vrienden, waar ik ook veel heb geleerd. Heerlijk om een kookboek in te duiken op zoek naar iets bijzonders.' Favoriete boek? 'De Pauli, dat is de bijbel onder de kookboeken. Die ligt tegenwoordig op mijn nachtkastje.' Favoriet gerecht? 'Gamba's in knoflookolie en peterselie.'

In het weekend van 23 en 24 augustus, tijdens het proefeetweekend in Enschede, is Kook&Ço voor het eerst geopend. Het is per 1 juli mogelijk om via de website www.kookenco.nl op de hoogte te worden gehouden van allerlei informatie en het maken van eventuele reserveringen.

Op 18 juli, een vrijdag, draait Verver voor de laatste keer het Theatercafé. 'Mijn collega's en de UT als werkgever ga ik zeker missen, mijn werkzaamheden niet. Want eerlijk is eerlijk: dit is wel een droom die uitkomt.'

Maaike Platvoet

Jurjen Verver:...De Pauli op het nachtkastje...


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.