Catering bindt strijd aan met concurrentie

| Redactie

UT-Catering gaat de confrontatie aan met externe cateraars. Volgend jaar laat de dienst zichzelf vergelijken met een aantal concurrenten, waarbij ook een eventuele verzelfstandiging wordt bekeken. Maar Catering ziet de cruciale test, die door het Facilitair Bedrijf wordt uitgevoerd, met vertrouwen tegemoet: 'De UT is het beste af met een eigen, interne cateraar. Wij hoeven geen 8 procent winst te maken.'

In het nieuwe bedrijfsplan voor de periode tot en met 2005, dat het CvB onlangs goedkeurde, gaat UT-Catering ervan uit dat de subsidie op het basispakket in de kantines en de nieuwe mensa nagenoeg verdwijnt. 'Wat we overhouden is een bijdrage van 20.000 euro, zodat we de inflatie niet hoeven door te berekenen. In totaal krijgen we 48 procent minder centrale ondersteuning,' aldus hoofd UTC Bart Dirne.

De eerste pijnlijke gevolgen heeft menig UT'er al aan den lijve ondervonden: de kantines in EL/TN, TO en CT zijn en blijven dicht, negentien cateringmedewerkers (meest uitzendpersoneel) ruimden het veld. Besparing: 360.000 euro. Maar daarmee is het leed nog niet geleden. Het bedrijfsplan voorziet verder in een reductie van 6,5 procent in de personeelskosten en een besparing op de inkoop van 1,5 procent.

Dirne wil die doelstellingen halen door het maken van 'keiharde afspraken' met leveranciers, het standaardiseren van producten en productieprocessen, het intensiveren van de interne kwaliteitscontrole en het ('after sales') contact met de klant.

Bovendien staat er een arbo-risico-inventarisatie op het programma, die er uiteindelijk toe moet leiden dat het hoge ziekteverzuim wordt teruggedrongen. Dirne: 'De gemiddelde leeftijd van ons personeel ligt vrij hoog: 59 procent is 45 jaar of ouder. Daaronder zitten nogal wat risicofuncties, dus we willen graag kijken welk beleid we daarop los moeten laten.'

Onder meer met deze ingrediënten, en het verhogen van de inkomsten door onder ander het stimuleren van 'impulsaankopen', verwacht Dirne zijn dienst klaar te kunnen stomen voor de vergelijkingstest van volgend jaar. Deze 'benchmarking' wordt uitgevoerd door de regiegroep van het Facilitair Bedrijf en kan in principe leiden tot volledige uitbesteding van de cateringdiensten aan een externe marktpartij.

Dirne: 'Dat houdt je scherp. Wij zijn ervan overtuigd dat de UT het beste af is met een eigen, interne cateraar. Wij hoeven bijvoorbeeldgeen acht procent winst te maken. Als wij een procent per jaar opzij kunnen leggen voor slechte tijden is dat genoeg. En als we toch meer winst maken, geven we dat terug aan onze klant. Dat is onze meerwaarde voor de UT.'

Meer catering, zie elders in het UT-nieuws


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.