Sport

| Redactie

Het is jongste sportvereniging op de UT (opgericht in 2001), maar ze zijn hard op weg een club met 'body' te worden. Want krachtsportvereniging Hercules zit in de lift. Niet alleen als het om het oplopende aantal leden gaat, maar ook waar het om de ruimte gaat. Op dit moment moet weliswaar nog genoegen worden genomen met een relatief klein vertrek op de onderste verdieping van het sportcentrum. St

Het is jongste sportvereniging op de UT (opgericht in 2001), maar ze zijn hard op weg een club met 'body' te worden. Want krachtsportvereniging Hercules zit in de lift. Niet alleen als het om het oplopende aantal leden gaat, maar ook waar het om de ruimte gaat.

Op dit moment moet weliswaar nog genoegen worden genomen met een relatief klein vertrek op de onderste verdieping van het sportcentrum. Straks verhuist de club naar boven, waar op het terras naast de huidige fitnesszaal een nieuw centrum moet verrijzen, compleet met squashbanen. Althans als de benodigde financiën ook inderdaad op tafel komen. Hoe dan ook. De plaquettes liggen in ieder geval al klaar.

Hercules spint garen met de nieuwbouwplannen van het sportcentrum. Want wanneer alles doorgaat zullen ook de leden van Hercules gebruik gaan maken van dat nieuwe vertrek. 'Maar zo ver zijn we nog niet', haast voorzitter Sicco Jansen te zeggen. Voorlopig weet het jonge Hercules zich prima staande te houden tussen de andere sportverenigingen op het sportcentrum. En Hercules heeft bovendien het tij mee. Want werken aan een gezond lichaam is 'in' en fitness heet de uitkomst.

Jansen - behalve voorzitter van de club en fitnessbeoefenaar ook student bestuurskunde - dankt het toenemende aantal leden bij Hercules aan de populariteit van de sport op dit moment: 'Mensen willen niet alleen gezond blijven, ze willen er ook goed uitzien. Wij kunnen helpen. Althans wij hebben tien trainers die de sporters van advies kunnen voorzien.'

En ofschoon leden van Hercules zich net als bij andere sporten behoorlijk in het zweet kunnen werken, ontbreekt bij een krachtsportvereniging het competitieve karakter. 'Bij ons gaat het inderdaad, anders dan bij voetbal, niet om winnen of verliezen. Het gaat veeleer om de fitheid en het goede gevoel na afloop van een training. En bovendien zetten wij ook in op gezelligheid', aldus Jansen. Illustratief daarvoor is volgens de voorzitter onder meer de maandelijkse borrelavond in de Enschedese stamkroeg San Remo, maar ook de eiwitshake die na elke trainingsavond op woensdag gezamenlijk wordt genuttigd. 'Bovendien is er tijdens de trainingsavonden ook populaire muziek te beluisteren. Dat stimuleert bij het uitvoeren van de oefeningen', aldus de voorzitter.

Volgens Jansen ontbreekt het de club alleen nog aan naamsbekendheid. 'Omdat we de jongste sportclub op de UT zijn, worden we misschien nog een beetje als vreemde eend in de bijt gezien, maar dat is een kwestie van tijd. Gaat wel over. Zeker als we zo snel groeien als op dit moment.'

Enige kanttekening die de voorzitter plaatst is het tekort aantal vrouwelijke leden. Hercules zou er nog wel een aantal kunnen gebruiken. En dus wordt eind augustus op de intro een zogeheten Ladies Evening gehouden. Jansen: 'Daarin stellen we de drie b's centraal. Buik, billen en benen. Als de Ladies Evening aanslaat dan zullen we waarschijnlijk ook andere acties ondernemen.'

Op dit moment kunnen belangstellenden elke woensdagavond de trainingsruimte (aan de andere kant van het zwembad) van Hercules bezoeken. Het lidmaatschap van Hercules bedraagt 25 euro per jaar.

HET BRONS VAN DE WEEK

Het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) in Groningen kende afgelopen weekend relatief weinig deelnemende ploegen uit Enschede. Als gevolg daarvan bleef een goede klassering uit. En toch waren er ook successen. Voor de Drienerlose schermers van Gascogne (zij versloegen Wageningen in het duel om de derde plaats), voor de volleyballers van Harambee, en voor de badmintonners van Diok. De spelers en speelsters van deze ploegen ontvingen allen een bronzen plak. Een van hen is badmintonspeler Roy Rouwhorst. Rouwhorst - HBO student commerciële economie - gold jarenlang als dragende kracht van Diok, maar komt nu uit voor de Hengelose Almelose combi Elo/United.

Maar als student uit Enschede veroverde hij zij aan zij met zijn vroegere kompanen van Diok in Groningen het brons.

Rouwhorst: 'Onze derde plaats is niet zo bijzonder omdat in het badmintonveld slechts zes ploegen uitkwamen. De heren waren iets overtuigender dan onze dames. Maar dat kwam ook omdat de betere dames van Diok dit maal niet van de partij waren.

Over mijn eigen optreden ben ik redelijk tevreden. Ik heb alleen mijn singlepartij verloren van Gijs vanHeijster, die vijfde staat op de nationale ranglijst. Van Heijster had zijn dag niet en daar had ik eigenlijk van moeten profiteren. Is niet gelukt. Ik verloor met 2-1 van hem en dat was balen.'

En over de waarde van een GNSK, zegt Rouwhorst: 'Ik vind het enigszins teleurstellend dat er zo weinig ploegen uit Enschede in Groningen meededen. Daardoor was op voorhand al duidelijk dat we geen rol van betekenis zouden spelen in het algemeen klassement. Ofschoon er voor ons badmintonners op een GNSK weinig te verdienen valt, vind ik dat je wel van de partij moet zijn. Daarvoor herbergt het toernooi ook voldoende prestige. Maar voor de volleyballers en basketballers hangt er meer van een GNSK af. Zij kunnen zich immers via dit toernooi plaatsen voor het europese kampioenschap voor studenten. Wij hoefden ons niet te kwalificeren. We hebben getracht zo hoog mogelijk te eindigen en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een derde plaats en een fraaie medaille.'

Diversen

Roeisucces voor Beukers en Hulskamp

Sanne Beukers van roeivereniging Euros heeft bij een wedstrijd op de Bosbaan in Amsterdam een eerste plaats veroverd. Zij trok niet alleen blik in het nieuwelingen skiffveld, maar verbeterde tevens haar persoonlijke record.

Roeisucces was er ook voor Teun Hulskamp. Hij roeide in het SA veld naar een derde plek. Door dit resultaat mag Hulskamp deelnemen aan de selectie van de lichte dubbelvier.

Triomf Cabezota in Haaksbergen

Op een internationaal handbaltoernooi in Haaksbergen zijn de Drienerlose handballers van Cabezota erin geslaagd het toernooi - in het heren seniorenklassement - op hun naam te schrijven. In tegenstelling tot de prestaties in de competitie wist de herenploeg nu wel in alle wedstrijden punten te pakken. De winst in dit toernooi geldt als opmaat voor de bekercompetitie, die binnenkort begint.

Monsterzege Vakgericht

De korfballers van Vakgericht konden zich nauwelijks een beter slot van de competitie wensen. Want tegen het Kloosterhaarse Uni 1 werd een monsterzege behaald. Het werd uiteindelijk 22-6. Bij rust stond Vakgericht al met 12-3 voor. Maar ook na de pauze werd er lustig op los gescoord. Anne de Weme nam de meeste treffers (7) voor zijn rekening.

Europese voetballers op campus

Liefst vijfhonderd voetballers - 36 ploegen - uit heel Europa zijn in het weekend van 7 en 8 juni te gast op het Benno Slotman International Tournament (BSIT). Dat voetbaltoernooi wordt op de velden van VV Drienerlo gehouden.


De leden van Hercules moeten nu nog gebruik maken van de ruimte onder in het sportcentrum, maar verhuizen straks hoogstwaarschijnlijk naar boven.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.