Biologische kroket, lekker maar te duur

| Redactie

Gezond Pauzeren is het thema van de Gezonde Week die de UT deze dagen houdt. Wegens succes op herhaling. En ook dit jaar zijn er weer lange rijen wachtenden voor allerlei gezondheidstestjes en voedingsadvies. CT-docent Niels Deen kijkt tevreden naar het elektronische apparaatje dat zijn bloeddruk weergeeft: 122/81. Mooier kan het bijna niet. 'Vorige week was ik een dagje ziek en toen bleek bij de

Gezond Pauzeren is het thema van de Gezonde Week die de UT deze dagen houdt. Wegens succes op herhaling. En ook dit jaar zijn er weer lange rijen wachtenden voor allerlei gezondheidstestjes en voedingsadvies.

CT-docent Niels Deen kijkt tevreden naar het elektronische apparaatje dat zijn bloeddruk weergeeft: 122/81. Mooier kan het bijna niet. 'Vorige week was ik een dagje ziek en toen bleek bij de huisarts dat mijn bloeddruk niet goed was. Nu is het weer oké. Toch fijn om te weten', verklaart hij zijn deelname aan de bloeddruk- en cholesterolmeting in de kantine van het CT-gebouw. Is deze docent verder ook helemaal gezond? 'Mijn cholesterol is oké. Het vetpercentage laat ik niet meten. Je kunt wel aan mijn figuur zien dat afslanken niet nodig is.' Deen geeft eerlijk toe dat hij niet veel hoeft te doen om zijn slanke postuur te behouden. 'Dat gaat vanzelf. Ik sport niet eens.'

Voor Janneke Abdul, schoonmaakster op de UT, is dat wel anders. Ze is bezig met afvallen, de eerste kilootjes zijn er inmiddels af. 'Maar mijn cholesterolwaarde blijft te hoog, om precies te zijn 6,62 mmol/l. Dat moet onder de 5 zijn.' Wat gaat ze er aan doen? 'Ik ben gek op die volle boter van Bona. Misschien moet ik dat maar laten staan.' Te hoog cholesterol of niet, Abdul voelt zich kiplekker. 'Ik heb nergens last van.'

Bij een Gezonde Week hoort natuurlijk ook gezond eten. UT-Catering introduceerde daarom deze week de biologische lunch. Eko-karnemelk, Eko-melk, Eko-boter, Eko-brood, Eko-tomaatjes en zelfs Eko-kroketten. In geen van deze produkten worden chemische kleur-, geur- of smaakstoffen toegevoegd. Bedrijfsleider Jurian Verver van het Theatercafé heeft zelf de biologische broodjes geproefd. Conclusie? 'Heerlijk. Heel wat smaakvoller dan een gewoon stokje.'

Toch lopen de UT'ers niet storm voor het biologische brood. Verver: 'Ze moeten nog even kennismaken. Daarbij, ik heb nu geen vegetarische broodjes in het assortiment en dat willen juist veel mensen.' En de prijs? Daar zal de UT'er ook even aan moeten wennen. Een biologisch broodje gaat over de toonbank voor 2,42 euro. Net zo duur als het bekende stokbroodje gehaktbal. Eko-karnemelk of -melk is tien eurocent duurder dan gewone zuivel. 'De biologische rundvleeskroket kost 95 eurocent en dat is 28 cent meer dan een gewone kroket. En dat vinden mensen toch echt te duur, heb ik al gemerkt.'

Maaike Platvoet

De gezondheidstestjes en -adviezen trokken veel belangstelling.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.