'Gezond pauzeren' is thema speciale week

| Redactie

Doorwerken in de lunchpauze? Liever even de benen strekken? Broodje kroket of een appel? Elke UT'er vult de pauze op zijn of haar eigen manier in. De gezonde week van 12 tot en met 16 mei heeft daarom als thema 'Gezond Pauzeren'. Vorig jaar ging de Gezonde Week, onderdeel van het Arbo-project Gezond en Sterk op het Werk (GSW), voor het eerst van start. Een succes, zo blijkt uit de evaluatie die vl

Doorwerken in de lunchpauze? Liever even de benen strekken? Broodje kroket of een appel? Elke UT'er vult de pauze op zijn of haar eigen manier in. De gezonde week van 12 tot en met 16 mei heeft daarom als thema 'Gezond Pauzeren'.

Vorig jaar ging de Gezonde Week, onderdeel van het Arbo-project Gezond en Sterk op het Werk (GSW), voor het eerst van start. Een succes, zo blijkt uit de evaluatie die vlak daarna werd gehouden door de Arbodienst. Maar liefst 74% van de 477 geënquêteerden ziet de week graag terugkomen als jaarlijkse activiteit. En dit jaar met een thema. Metingen van bloeddruk, cholesterol en vetpercentage blijven bestaan. Ook is er weer voedingsadvies, voorlichting over RSI en een conditietest. 'De tijd die voor de verschillende onderdelen staat wordt verlengd. Vorig jaar ontstonden lange rijen wachtenden, met name voor de metingen van bloeddruk en cholesterol', vertelt Job van Regteren, sportleraar en medewerker van de Arbodienst.

Aardig te vermelden is dat in mei 2002 317 bloeddrukmetingen werden verricht onder de medewerkers. Ongeveer 65% daarvan heeft een normale bloeddruk, de rest scoorde licht verhoogd tot verhoogd. Een groot deel van de mensen bleek een goed cholesterolgehalte te hebben. Volgens ruwe schatting heeft 15 tot 25% een lichte verhoging, een enkeling scoort heel hoog. Deze UT'ers kregen het advies om het cholesterol nogmaals te laten nameten bij de huisarts. Wat het vetpercentage betreft: 55% van de medewerkers heeft een normaal gewicht, 45% scoort 'matig' of 'ernstig' overgewicht (bron: www.utwente.nl/gezondensterk/het_project/evaluatie).

Nieuw is dit jaar de 'gezondste UT'er-verkiezing'. Wie een rondje maakt langs alle metingen en testen krijgt uiteindelijk een algeheel gezondheidsprofiel voorgeschoteld. Van Regteren: 'De fitste UT'er krijgt een beloning. Maar het is zeker geen wedstrijd, meer een ludieke actie.'

Week 20 (vanaf maandag 12 mei) staat bol van 'gezond'. Dat komt niet alleen tot uiting in bewegen en metingen, ook in culturele ontspanning en voeding. Zo is op de maandagmiddag broodje cultuur gratis te bezoeken en wordt een pauzeworkshop Tai chi gegeven. De catering zal in de week van 12 tot en met 16 mei starten met een aanbod van biologische produkten in de kantines. En wie er niet genoeg van kan krijgen: op de woensdag staat een workshop 'stress de baas' gepland, op de donderdag een workshop 'Qigong' en op vrijdag een sportactiviteit.

Het gedetailleerde programma is binnenkort te lezen op www.utwente.nl/gezondensterk.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.