De Turkse keuken staat bekend om haar rijke en diepgewortelde historie. Bij het Turkse restaurant Turquoise nemen we hier kennis van. Bij binnenkomst worden onze jassen netjes aangenomen en opgehangen. Onze tafel staat op de eerste verdieping, bij het raam, met een mooi uitzicht op het kleine pleintje. Het gedempte licht en de frisse kleuren nodigen uit om lang te tafelen. Over de inrichting kun je discussiëren: is het authentiek Turks?
Het prijsniveau blijken we volkomen te hebben ingeschat. Het lijkt erop dat de gulden bruut een op een is vervangen door de euro. De vriendelijke ober neemt onze bestellingen op: we gaan voor de daghap en de vegetarische stoofpot, genaamd Mantar Güvec. Deze hoofdgerechten gaan ons 10,50 euro respectievelijk 15,00 euro kosten. De rest van de kaart begint bij 15 euro en bevat voornamelijk vleesgerechten, maar ook enkele vis- en vegetarische schotels.
Na een minuut of tien staat de bestelling op tafel. Dat is wel verdacht snel als alles vers bereid zou moeten zijn. De daghap bestaat uit een ruime hoeveelheid lamsgehakt dat prima op smaak is gebracht, met daar bovenop een spiegelei. De rest van het bord is gevuld met rijst en frietjes, die van aardappelpuree gemaakt zijn. De hoeveelheid broccoli is aan de karige kant, maar de enigszins fantasieloze salade van tomaat, geraspte wortel en sla compenseert het groentegehalte. Een dressing over de salade missen we. Wellicht geen Turks gebruik? De knoflook-yoghurtsaus smaakt voortreffelijk samen met het Turkse brood. Het stoofpotje van champignons, tomaat, prei en kaas is goed warm en heeft een frisse, zure smaak. Het garnituur is gelijk aan die van de daghap. Het begeleidende authentieke biertje is licht en fris; heerlijk voor in de brandende (Turkse) zon, maar voor de echte bierliefhebbers onder ons wat slapjes.
We nemen Turkse koffie en thee toe: zoet en met een flinke hoeveelheid residu.
Onze conlusie: de Turk heeft wel wat weg van de Griek, maar dan duurder. Al met al is Turquoise een aardig restaurant, maar niet echt goedkoop. Afiyet olsun (eet smakelijk!)
Commentaar of suggesties? [email protected]
WAT SCHAFT DE POT (2)
Restaurant Turquoise
Prijs/kwaliteit; 3 (duidelijk geen studentenprijsjes)
Bediening: 8 (vriendelijke en behulpzame bediening)
Presentatie: 6 (leuk koffie en thee servies)
Smaak: 7 (lekker gekruid lamsgehakt)
Hoeveelheid: 8 (prima borrelbodem met genoeg vlees)
Originaliteit: 6 (leuke gerechten, maar niet vernieuwend)
Totaalscore 38/7 = 5,4
Vorige aflevering (20-2), De Stek (7,1).