Aan de Universiteit van Amsterdam is een politicologiestudent geronseld door de AIVD (voorheen BVD). Althans, er was sprake van een poging tot, meldt Folia. Student Martijn van Tol, lid van het plaatselijke platform tegen de naderende oorlog, werd op het Amsterdamse politiebureau uitgenodigd in het kader van een 'buurtonderzoek'. Van Tol: 'Toen ik daar kwam werd ik naar een achterkamertje geleid. Twee mannen in burger vertelden me wie ze waren en dat ze me onder valse voorwendselen naar het bureau hadden gelokt. Ze vroegen of ik één keer per week op een geheime locatie met hen wilde praten om inlichtingen te geven over mensen uit de vredesbeweging en de andersglobalisten.' De 31-jarige student bedankte voor de eer. 'Ik heb nog voorgesteld om in het openbaar te debatteren over de relatie tussen veiligheidsdiensten en actiegroepen, maar daar hadden ze geen zin in.' Van Tol is met zijn verhaal naar buiten gekomen om dat hij wil 'dat Amsterdammers zich bewust zijn van het verharde klimaat. Als straks de oorlog uitbreekt worden er misschien pogingen ondernomen om de vredesbeweging te criminaliseren.'
Studenten zijn een neurotische groep , zegt een VU-hoogleraar klinische psychologie in Ad Valvas. Twaalf tot vijftien procent van hen, zo blijkt uit onderzoek, piekert teveel. Niet een uurtje per dag, wat normaal zou zijn, maar vijf tot zes uur op een dag. 'Het kenmerk van veel piekeren is dat je het niet meer in de hand kunt houden. Het overweldigt mensen. Normaliter leidt piekeren tot een oplossing, maar bij deze groep is het niet meer constructief.' En daarom ontwikkelde de prof een anti-piekertraining voor studenten. Een paar tips om het tobben te stoppen: 1. Als je piekert, pieker dan goed. Plan er dagelijks een vast tijdstip voor en spaar je getob de rest van de dag op tot dat moment. Zo leer je dat je geen speelbal van je gedachten bent. 2. Als je toch wakker ligt, maal dan ook eens door over positieve dingen. Focus je bijvoorbeeld op een gelukkige gebeurtenis uit je leven. Hoe aardig ben je voor bejaarden of hoe goed kun je volleyballen. 3. Zet je donkere toekomstvisie eens op papier en kijk er dan kritisch naar. Is de kans inderdaad groot dat je in de goot belandt als je eens een tentamen niet haalt?
Zit de vaart in de jacht op de besmettelijke Lyme-bacterie er net lekker in, komt de financiering voor het Wageningse onderzoek op de tocht te staan, volgens het weekblad aldaar. Bovendien blijkt het aantal ziektegevallen, veroorzaakt door de beet van besmette teken, sinds 1994 verdubbeld te zijn tot zo'n veertigduizend gevallen per jaar. Een kwart van de besmette slachtoffers houdt er blijvende reumatische en neurologische verschijnselen aan over. 'Die lopen grote kans in de WAO terecht te komen,' aldus een gebeten Wageningse onderzoeker. Inmiddels is zoveel over de ziekte en haar veroorzakers bekend dat op termijn voorspeld kan worden op welk moment en in welke gebieden de tekenbeetrisico's het grootst zijn. Vooralsnog lijkt het erop dat in Nederland wandelaars in duingebieden de grootste risicogroep vormen. Maar of de door Wageningen gewenste 'landsdekkende kansenkaart van Lyme-besmetting' en een internetsite over tekenactivitiet er ook zullen komen, blijft nog even een financiële vraag.