Speler Martijn Foks - student chemische technologie - is nauwelijks verbaasd over de titel van Ludica 1. En dat terwijl deze formatie in totaal 28 teams uit heel Nederland de baas bleef. Foks: 'Het is niet zo verwonderlijk dat we hebben gewonnen. De weken daarvoor hebben de spelers van Ludica een intensief conditieprogramma afgewerkt voor de tenniscompetitie. En dat sorteerde toevallig effect op het knotsbaltoernooi.'
Maar hoeveel eer valt er eigenlijk te behalen met het winnen van een knotsbaltoernooi. Immers niet bij iedereen zal direct een belletje rinkelen wanneer de 'sporttak knotsbal' ter sprake komt. Volgens commissaris sport Maarten van der Zanden van de Sportraad valt het met de status van knotsbal nog wel mee. 'Ik denk dat het onder studenten een redelijk bekend fenomeen is. De regels zijn ook heel duidelijk. Elke team heeft vier spelers, elke speler beschikt over een knots. Er is een klein balletje en dat balletje moet tegen een turnmat geslagen worden en de ploeg die dat het meeste doet, wint de wedstrijd', aldus Van der Zanden.
Een kind kan dus de was doen. Knotsbal zit in de lift. Vorig jaar, toen de UT eveneens gastheer was van het NSK knotsbal, moest de sportraad alle zeilen bijzetten om zes universiteiten naar Twente halen. Met dat aantal van zes mocht immers het predikaat 'NSK' worden gebruikt. Dat ging dit jaar een stuk eenvoudiger. In totaal vonden in deze editie van 2003 liefst 28 ploegen hun weg naar het sportcentrum, waarvan de meeste overigens afkomstig van de UT. Van der Zanden: 'Je merkt ook dat de deelnemers enthousiast zijn. Bedoeling is ook dat het NSK knotsbal volgend jaar in een andere stad wordt gehouden. Wageningen en Rotterdam hebben al laten doorschemeren daar wel oren naar te hebben', aldus Van der Zanden. Vermoedelijk is Wageningen volgend jaar aan de beurt.
Terug naar de winnende ploeg van Ludica. Speler Foks vertelt dat de Gouden Knots een mooi plekje krijgt in het paviljoen van de Drienerlose tennisvereniging. 'Hij hangt er op dit moment nog niet, maar dat gaat wel gebeuren. Of het ons iets doet, zo'n titel? Zeker wel. Het is een studentensport die steeds meer begint te leven. Wij willen onze titel volgend jaar ook zeker verdedigen. Ook al zal de samenstelling van dit winnende team er dan anders uitzien.'
Dezelfde Foks zegt het niet opmerkelijk te vinden dat juist tennissers - toch doorgaans individualisten - zo'n ploegentoernooi op hun naam schrijven. 'Alle spelers in ons team hebben in het verleden wel eens aan een teamsport gedaan. Bovendien zijn we als tennissers in het voordeel omdat we weten hoe we een bal moeten raken. Ik denk dat dat de doorslag heeft gegeven.'
Ludica won de eindstrijd overigens met grote cijfers. De winst ging ten koste van de andere finalist uit Wageningen.
HET RECORD VAN DE WEEK
Het is een record en het is ook een wedstrijd die de spelers van Harambee maar eens in hun sportieve loopbaan zullen meemaken. De eerste set van Harambee tegen hekkensluiter Devoc uit Delden was er een om in te lijsten. Het werd 57-55 en de volleyballers van Harambee wonnen het duel uiteindelijk met 4-0, maar die winst kwam de volleyballers dus niet aanwaaien. De eerste set had alles in zich wat sport mooi maakt. Bijna vijftig minuten lang bungelden de spelers uit beide kampen tussen hoop en vrees. En steeds maar weer bleef een beslissing uit. Tot op het moment dat Harambee het beslissende punt maakte. Het dak ging eraf. Dolle vreugdetafrelen op het veld en op de publieke tribune. Een van de spelers was Johan Oost. Ook deze derdejaars student civiele techniek wist niet wat hem overkwam. Hij klom de volgende dag direct in de telefoon en liet de nationale volleybalbond uitzoeken of er ooit eerder op Nederlandse bodem een wedstrijd is gespeeld met een setstand van 57-55. Het antwoord luidde nee. Althans niet in de landelijke eredivisie, noch in de eerste divisie, de tweede divisie en ook niet in de derde divisie waar Harambee nu in uitkomt. Dus hebben Devoc en Harambee een record in handen. En wat voor een.
Johan Oost: 'Werkelijk onvoorstelbaar die eerste set. Het werd ook met het punt spannender. Van beide ploegen was de servicedruk niet optimaal, terwijl de passing wel goed was verzorgd. Dan kun je kennelijke dergelijke uitslagen krijgen. Wij hebben een aantal keren op setpoint gestaan, maar zij ook. En het publiek bleef maar tekeer gaan. Bij elk setpoint van ons werd er geroepen 'één, één, maar zonder resultaat. Maar toen het uiteindelijk wel raak was, was de ontlading enorm. Op het veld en op de tribune. Het voelde alsof we een finale hadden gewonnen, terwijl we er net één set hadden opzitten. Gelukkig hebben we de wedstrijd ook met 4-0 in onze zak gestoken. Een belangrijke zege, omdat we nu in de race blijven voor de tweede plaats in de competitie. Die plaats geeft recht op een promotie/degradatieduel. En toch moet ik Devoc een groot compliment maken voor hun veerkracht. Maar zo'n wedstrijd kun je niet plannen. Dit maak je eens in je leven mee en voor onze club is dit een heel bijzonder record.'
Raad zoekt voorzitter
De sportraad is naarstig op zoek naar een voorzitter. Bedoeling was aanvankelijk dat deze week de nieuwe man of vrouw - tijdens de bestuurswisseling van de raad - kon worden gepresenteerd, maar niets is minder waar. Voor de sportraad is het een groot probleem. Te meer omdat de andere vijf leden het werk van een voorzitter er niet bij kunnen doen. Bestuurslid M. Van der Zanden: 'We zijn nu al per persoon 45 uur per week bezig met deze taak, we kunnen niet ook nog eens de taken van een voorzitter onderling verdelen, daarvoor is het takenpakket te groot. Dat zou gekkenwerk zijn.'
Als mogelijke reden voor het gebrek aan animo noemt Van der Zanden onder meer het gegeven dat een voorzitter eerst een half jaar vice-voorzitter moet zijn, alvorens hij of zij de hoogste functie binnen het bestuur van de sportraad kan vervullen. 'Misschien dat dat een belemmering vormt, maar we blijven doorzoeken. Ook bij de verschillende sportverenigingen op de UT', aldus het bestuurslid.
Nederlaag Drienerlo
De voetballers van Drienerlo verloren dit weekend met 4-1 van Zelos. Ook de dames hadden tegen SKVW weinig in te brengen en gingen met 3-0 ten onder. De zaalvoetballers verloren niet, maar wonnen ook niet. Het werd 2-2 tegen Zalvo'89.
Zege damesacht Euros
De damesacht van Euros heeft de 250 meter op de Heineken roeivierkamp op haar naam geschreven. Dezelfde formatie werd bovendien tweede in het eerste jaars klassement na vier afstanden (bij de Heineken worden vier verschillende afstanden geroeid). De Euros-ploeg moest alleen de roeisters van Nereus voor laten, die na de vijf kilometer de wedstrijd naar zich toetrokken. Verder roeide Vivienne van Maanen in een dubbelvier combinatie naar de vijfde plaats.
Succes was er ook voor Ewout Lionarons. Hij roeide in een combi in België naar een overwinning op de Tete de riviere Seneffe.
Cabezota verliest
De handballers van Cabezota konden afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen de koploper uit Langeveen. Langeveen versloeg de UT-ploeg met 29-19 (ruststand 18-10).
Diok 3 op stevent af op titel
De badmintonners van Diok hebben een prima seizoen achter de rug. Niet alleen het tweede en achtste team van deze Drienerlose vereniging werden onlangs kampioen, ook het derde staat op de drempel van een titel. Diok 3 kan morgen -vrijdag - kampioen worden.
Nipte zege Piranha
De waterpolospeler van Piranha boekten afgelopen weekend een nipte 8-7 zege op hekkesluiter DWV. Tegen het op papier veel zwakkere DWV zag Piranha kans een flink aantal kansen om zeep te helpen en dus mocht de hekkesluiter blijven hopen. Piranha kampte ook in deze wedstrijd met een keepersprobleem. De formatie is al een tijdje op zoek naar een goede sluitpost, maar heeft deze tot op heden niet gevonden. Daardoor moet voortdurend een beroep worden gedaan op een veldspeler. Erno de Graaf was de uitblinker in deze wedstrijd.