Cultuur

| Redactie

Onder leiding van de professionele regisseur Erik-Jan Post speelt toneelvereniging Nest het toneelstuk On the Road. Het is een absurd stuk over vijf vrouwen die elkaar en zichzelf vreselijk in de weg zitten. Na ruim een half jaar wekelijks repeteren is de voorstelling op 20, 22 en 23 april te zien in de Agora.


Lachbuien en tranen in broeierige sfeer

`Ik moet ook eigenlijk niet meer gaan. Als ze een pispaal zoeken, ben ik het altijd.' Deze uitspraak van een van de personages is volgens productiecoördinatrice Iris Breel treffend voor On the road. Het stuk gaat over vijf vrouwen die eens in de zoveel tijd bij elkaar komen. Als vriendinnen. Maar vriendschap is niet het juiste woord voor de onderlinge relatie. Tijdens het `gezellige' samenzijn, dat gepaard gaat met het gebruik van hallucinerende middelen, boren de dames elkaar volledig de grond in. Grove beledigingen, bittere tranen en hysterische lachbuien passeren de revue.

Voor de gezelligheid hoeven de vrouwen elkaar dus eigenlijk niet op te zoeken. Waarom dan wel? Omdat ze eigenlijk toch niets anders te doen hebben. En wegblijven is geen optie, want dan word je het middelpunt van de roddels. Mieke Brouwer, een van de speelsters vertelt: `Het ontbreekt de personages volledig aan initiatief. Ze hangen rond, zeuren veel.' Af en toe komt de kwetsbaarheid van de vrouwen naar boven. Ieder heeft zo zijn eigen problemen. Eigenlijk gaat het stuk over alles behalve `on the road' zijn. `Toch heeft het stuk ook veel

komische kanten, ik zou het niet zwaar of moraliserend willen noemen,' vertelt Mieke.

Aan de vormgeving is veel aandacht besteed. Iris Beel: `Om een broeierige sfeer te creëren hebben we gekozen voor een decor dat bestaat uit een broeikas'. De kas wordt in het midden van de zaal gezet. De acteurs bevinden zich in de kas en het publiek kan aan twee kanten plaatsnemen. Het publiek aan de ene kant van de broeikas ziet dus een net iets ander toneelstuk dan het publiek dat aan de andere kant zit.

On the road is geschreven in 2000. Het moderne stuk werd onder andere opgevoerd door Growing up in Public. Erik-Jan Post stelde voor om het stuk te gebruiken voor een voorstelling van Nest. Mieke Brouwer: `In eerste instantie vonden sommige spelers het stuk nogal plat. Gaandeweg kwamen we erachter dat er juist erg veel emotie in zit. Niet zozeer in de tekst, maar met name in het spel.' Ook dit jaar is het stuk nog opgevoerd. Mieke vertelt: `We hebben het zelf niet gezien. Ik zou het stuk graag een keertje bekijken, maar dan nadat wij het gespeeld hebben. Anders loop je snel het risico om dingen na te willen doen in plaats van zelf je personage te ontwikkelen.'

`On the road' van Nest: 20, 22 en 23 april. Aanvang: 20.00 uur, Agora, Vrijhof. Kaarten eur. 4,- (eur 2,- met u+ kaart en enschedepas). Reserveer via www.nest.utwente.nl of bij de portie van de Vrijhof: 053-4898002.

Foto: Iris Breel

Martine Hilderink

Een van de speelsters, Bianca Stegehuis.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.