Het NWO-bestuur heeft officieel nog geen standpunt over het rapport. Het heeft echter 'sympathie' voor de voorstellen, schrijft het aan de gebiedsbesturen; die zijn nu om commentaar gevraagd. Vice-voorzitter Van de Kaa van het NWO-bestuur was voorzitter van de stuurgroep.
De voorstellen houden in dat de werving van promotie-onderzoekers overgelaten wordt aan de universiteiten. Die kunnen zelf uitmaken of ze assistenten-in-opleiding of beurspromovendi aanstellen. Van NWO krijgen ze de salaris- of beurskosten vergoed.
De stuurgroep stelt voor scholarships in te stellen waarmee aan de beste promovendi in het derde en vierde jaar ondersteund kunnen worden. Over dit plan is het NWO-bestuur echter minder enthousiast; het zou zo'n ondersteuning liever richten op post-docs.
Het NWO-bestuur voorziet dat de kosten per promovendus zullen dalen als universiteiten deels overstappen van het aio-stelsel op een beurzenstelsel; ook zal volgens NWO het aantal aanstellingen dalen. Het geld dat zo vrijkomt, wil NWO besteden aan post-docs. 'De kostenbesparing die voortvloeit uit de financiering van zes bursalen in plaats van zes oio's, kan worden aangewend voor één post-doc', rekent het NWO-bestuur voor.
Er is al een aantal jaren sprake van dat NWO van haar status als werkgever van oio's kwijt wil. De plannen van de stuurgroep passen bovendien in het beleid dat uitgestippeld werd in haar dit voorjaar verschenen meerjarenplan 'Kennis verrijkt'. In dit plan wordt onder meer aangegeven dat NWO minder individuele projecten wil steunen en meer wil investeren in themagericht onderzoek en grotere programma's.
Met het plan zou NWO zich in één keer verlossen van onbeheersbare wachtgeldkosten. Oio's die na hun promotie werkloos worden hebben recht op wachtgeld; de kosten daarvan zijn echter moeilijk te begroten, omdat niet te voorspellen is hoeveel ex-oio's werkloos blijven. Met een vaste opslag op de salariskosten die aan de universiteiten vergoed worden, is NWO van dat probleem af.
De DCP, de dienstcommissie van oio's en post-docs, is bezorgd over de plannen. Zij vreest dat NWO zich meer en meer op de gevorderde onderzoeker zal richten en minder op jong talent. 'Dat betreuren wij ten zeerste', aldus Herman Kok van de DCP. 'De jonge onderzoeker heeft toch al zo weinig plaatsen waar hij kan aankloppen voor steun.' NWO heeft momenteel een kleine tweeduizend oio's en ongeveer 275 post-docs in dienst.
(U-blad/Hanne Obbink)