Daling studenten, nog geen daling van WO-budget

| Redactie

Samen krijgen de universiteiten, inclusief geld voor gebouwen, dit jaar 4280 miljoen gulden van de overheid. In guldens gerekend is dat ruim 3 procent meer dan een jaar geleden, maar dat komt vooral door verrekening van loon- en prijswijzigingen. De enige echte meevaller (dit jaar ruim één procent) is dat de bezuinigingen uit het regeerakkoord een aantal jaren zijn opgeschoven. Maar die meevaller was al in januari bekend.

De komende vijf jaar daalt het aantal studenten in het wetenschappelijk onderwijs (WO) met bijna 10%, maar dit leidt nog niet tot daling van het totale WO-budget. De vergoeding per student stijgt. Alleen daar waar het aantal studenten meer dan 10% zakt, vallen volgens de huidige verwachtingen de komende jaren al klappen.

In 2001 zakt het budget echter met 50 miljoen, en die korting loopt op tot 200 miljoen in 2004. Op welke gronden die bezuiniging precies verdeeld wordt, zal nog vastgelegd worden in de `tienjarenafspraak' die per 1 januari 1997 ingaat. Het aantal behaalde diploma's zal daarin relatief zwaar gaan wegen.

Situatie per universiteit

Toelichting: Leiden heeft dit jaar al duidelijk minder studenten, maar compenseert dit nog door een groeiend aantal afgestudeerden en gepromoveerden. Rotterdam ziet zowel het aantal studenten als het aantal diploma's zeer fors dalen. Het onderwijsdeel van het budget daalt daardoor met meer dan 10 procent. Doordat het onderzoekbudget van 120 miljoen gulden gelijk blijft, valt de totale klap nog mee. UvA: ook hier minder `bekostigde' studenten dan vorig jaar (4%). Voor de komende jaren wordt een nog sterkere daling voorspeld. Het aantal afgestudeerden valt intussen mee; dat verzacht de pijn. VU: meevallende aantallen studenten en vooral diploma's spelen de VU dit jaar nog in de kaart. Nijmegen: ook hier meevallende aantallen studenten en vooral diploma's. Over twee jaar gaan de aantallen studenten dalen. Maar het aantal diploma's blijft hoger dan in de prognoses van vorig jaar. Dat verzacht de pijn. Delft: opvallend, na een aantal jaren met tegenvallers. Het totale aantal studenten daalt wel, maar er haalden in '94 nu eens duidelijk meer mensen een diploma of doctorstitel dan voorheen. Eindhoven: het aantal studenten daalt veel sterker dan in Delft of Twente. Een meevallend aantal promoties en ontwerpers houdt het budget echter in evenwicht. Wageningen: alles daalt, al een aantal jaren. Zodoende.

Bij alle andere instellingen zijn de ontwikkelingen praktisch als verwacht. Technische universiteiten zullen volgens de ruwe prognoses de komende jaren minder voelen van de studieduurverkorting.

Uitwerking 1999. Klappen door tegenvallend studentenaantal vallen in '99 vooral bij de volgende instellingen: Rotterdam: geen stijging budget tot 221 mf, maar bevriezing op 208. Groningen. geen stijging tot 365 mf, maar bevriezing op 356. Gunstige uitzonderingen zijn: Nijmegen: vasthouden van de meevaller van dit jaar. In '99 geen 285 mf, maar 291. Tilburg: nog lichte groei, in de komende jaren: naar 106 mf ipv 103 mf (door hoger aantal diploma's). Twente: vasthouden meevaller dit jaar. In '99 geen 206.5 maar 211 mf. Delft: vasthouden van meevaller dit jaar. In '99 geen 462 maar 480 mf. In Eindhoven daalt het aantal studenten zeer sterk (met 25%). Maar de `dreun' in '99 valt nog mee. Reden: het onderwijsbudget is bij deze universiteit maar 15% van het totale budget! Dus: in '99 gewoon de verwachte ruim 245 mf.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.