Janssen toch niet failliet

| Redactie

Prof.mr.dr. Harry Janssen is zijn acute financiële nood weer te boven. Een onlangs door de rechtbank uitgesproken persoonlijk faillissement werd in hoger beroep vernietigd op grond van het feit dat Janssens schuldeisers aan een betalingsregeling wilden meewerken. De spraakmakende Twentse hoogleraar in de internationale handelsbetrekkingen ontsnapt zo op het nippertje aan een pijnlijke deconfiture.

Prof.mr.dr. Harry Janssen is zijn acute financiële nood weer te boven. Een onlangs door de rechtbank uitgesproken persoonlijk faillissement werd in hoger beroep vernietigd op grond van het feit dat Janssens schuldeisers aan een betalingsregeling wilden meewerken. De spraakmakende Twentse hoogleraar in de internationale handelsbetrekkingen ontsnapt zo op het nippertje aan een pijnlijke deconfiture. 'Turbo Harry', net terug van vakantie, is maandag intussen weer gewoon met zijn colleges begonnen.

Janssen werd 9 augustus door de Almelose rechtbank persoonlijk failliet verklaard. De TBK-hoogleraar ging onmiddellijk tegen dat vonnis in hoger beroep. En met succes: afgelopen vrijdag vernietigde het gerechtshof in Arnhem het faillissement. Dat gebeurde mede omdat Janssen inmiddels met de twee crediteuren een betalingsregeling was overeengekomen. Omdat geen andere vorderingen op Janssen zijn binnengekomen kon de curator, de Rotterdamse topadvocaat mr. E. de Laigre Böhl, met de deal akkoord gaan.

Janssens bankroet was een uitvloeisel van het faillissement, vorig jaar, van de Holland Hellas Groep. Janssen had zich als president-commissaris voor de schulden van (de BV's rondom) deze gasverenfabriek persoonlijk borg gesteld. Dat bracht hem in acute financiële problemen. Uiteindelijk stond Janssen bij de crediteuren voor ruim 400 duizend gulden in het krijt.

Het faillissement werd aangevraagd door een particulier te Hengelo die Janssen twee ton had geleend om Holland Hellas te redden. Daarnaast eiste de Credit Lyonnais Bank Nederland nv ruim twee ton - het bedrag waarvoor Janssen zich bij die bank borg had gesteld. Twee particuliere BV's uit Enschede zouden Janssen daarnaast eveneens twee ton hebben geleend, maar deze laatste vordering werd door de Almelose rechtbank niet erkend.

Naar verluidt is Janssen met de schuldeisers overeengekomen dat hij een deel van de schulden zal afbetalen uit de verkoop van een stuk bouwgrond dat hij bezit. Janssen heeft blijkbaar de bewuste vorderingen wel erkend. Eerder verklaarde hij nog dat de lening van de Hengeloër 'risicodragend kapitaal' was geweest waarover reeds 20 procent rente was betaald.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.