Driemaal NEST

| Redactie

Nest speelt 'Twee' 2, 3 en 4 februari zal de UT-toneelvereniging Nest 'Twee' van Jim Cartwright brengen. Dit moderne toneelstuk speelt zich af in een volkse kroeg, waar oud en jong een voortdurend gevecht tegen het leven en elkaar voeren. De verhalen die de kroegbezoekers vertellen zijn soms van een angstaanjagende hardheid, die slechts dragelijk is door de zwarte humor, die eveneens in de tekst n

Nest speelt 'Twee' 2, 3 en 4 februari zal de UT-toneelvereniging Nest 'Twee' van Jim Cartwright brengen. Dit moderne toneelstuk speelt zich af in een volkse kroeg, waar oud en jong een voortdurend gevecht tegen het leven en elkaar voeren. De verhalen die de kroegbezoekers vertellen zijn soms van een angstaanjagende hardheid, die slechts dragelijk is door de zwarte humor, die eveneens in de tekst naar voren komt.

Jim Cartwright heeft het stuk 'Twee' in 1989 geschreven. Jules Deelder vertaalde de tekst naar het Nederlands, waarna het in 1994 bij theaterwerkplaats 'De kist' zijn eerste Nederlandse première beleefde. Regisseur Ton van Rheenen heeft er voor gekozen om het stuk zo dicht mogelijk bij het publiek te brengen. Decor en zaal lopen in elkaar over. De bezoekers van het stuk zijn ook bezoekers van de kroeg. De 'echte' bezoekers lijken allemaal net zo verlopen als de kroeg zelf. Een oude man houdt nog steeds van zijn overleden vrouw. Zijn liefde is mooi. Maar lichamelijk en geestelijk is hij afgetakeld. Het hoeft niet meer. Hij wacht op de dood. Bij de andere bezoekers is het net omgekeerd. Lichamelijk en geestelijk zijn ze nog in de bloei van hun leven, maar hun liefde voor hun partner lijkt dood. Hatelijke opmerkingen vliegen op en neer. Vrouwen laten zich gebruiken door mannen. Maar ook de mannen lijken niet echt gelukkig. Personages die zich bevinden tussen de idiotie van de RTL4-kijker en de echte gestoorden.

Onvoorstelbaar bijna, dat mensen zo met elkaar omgaan en toch is hun gedrag ook zo herkenbaar. Met hardheid maar ook humor heeft Jim Cartwright een beeld gegeven van de huidige 'gewone' mensen. Zijn beeld is donker, maar heeft ook zijn helder, lichte momenten. En in een omgeving, waarin haat, jaloezie en waanzin lijken te overheersen, leer je die momenten extra te waarderen. De voorstelling is op 2, 3, en 4 februari in het Amfitheater in de Vrijhof en begint om 20.30 uur. Kaarten kosten f7,50/f4,- respectievelijk zonder en met campuskaart en zijn verkrijgbaarbij de portier van de Vrijhof of aan de zaal.

Hugo Roele


Scène uit 'Twee'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.