Bender is deeltijdhoogleraar aan de UT en werkt verder als consultant in Duitsland. Ook heeft hij zijn aandeel in het Business Development Center Sachsen Programm, dat nieuwe ondernemers in en rond Dresden moet opleveren. Er worden ingenieurs geworven met creatieve en innovatieve, uitgewerkte ideeën. Niet alleen vanuit de computerbranche, maar ook vanuit werktuigbouwkunde en chemische technologie zijn er aanmeldingen voor het programma. Vijftien mensen worden geselecteerd en krijgen in het programma een scholing tot ondernemer. Hen wordt geleerd, hoe ze met hun uitgewerkte idee daadwerkelijk een onderneming kunnen starten. Naast het aankweken van interesse voor marketing is het daarbij heel belangrijk, dat er ondernemingsplannen geschreven worden.
En hier komen de studenten van de UT in beeld: zij moeten in teams van drie studenten zo'n ondernemingsplan gaan schrijven voor een deelnemer aan het Business Development Center Sachsen Programm. Volgens Bender is dat een unieke kans om kennis te maken met het opzetten van een bedrijf in een internationale omgeving. 'Waar studenten normaliter met voorbeelden werken, moeten ze nu echt het veld in, als consultant eigenlijk. Daarbij krijgen ze de beste mogelijkheden voorgeschoteld die er te vinden zijn. En als ze de job goed doen, wordt hun plan vervolgens echt gebruikt.'
Voorwaarde
De werving en selectie van de UT-studenten is in handen van AIESEC Twente. Voorzitter Jurrian de Gruijter verwacht, dat hij geen problemen zal hebben bij het vinden van voldoende studenten. 'We werven niet alleen studenten Technische Bedrijfskunde. Iedereen kan inschrijven, op voorwaarde dat hij het vak 'Grondslagen Marketing' gevolgd heeft of nog wil inhalen. Verder is een goede beheersing van de Engelse taal natuurlijk een vereiste'. De inschrijving loopt tot eind februari. De 45 geselecteerden zullen vanaf het derde trimester college lopen bij Bender en met hun Duitse ondernemer contact houden via e-mail en telefoon. De ondernemer kan zo het plan wel richting geven, maar zeker niet tot in detail vastleggen. Aan het einde van het trimester gaan de deelnemers naar Dresden, waar de ondernemingsplannen gepresenteerd zullen worden.
Bender gaat ervan uit, dat de inschakeling van de Twentse studenten het succes van het totale programma alleen maar zal vergroten. Naast hun inbreng aan bedrijfskundige expertise kunnen de studenten de blik van de toekomstige ondernemers verruimen. Die kijken vaak niet verder dan de (Oost-)Duitse markt. Het programma loopt zeker tot het jaar 2000, aldus Bender. De UT-hoogleraar wil ieder jaar met een groep studenten een bijdrage leveren en hoopt dat er ook afstudeeropdrachten uit zullen voortvloeien.
Horst Bender