Literatuur komt nooit alleen

| Redactie

Literatuur, muziek, film en beeldende kunst. In het literaire festival 'De Zee op de Heide', opvolger van het vorig jaar gehouden 'Crossing Border Festival', vormt literatuur de schakel tussen deze kunstvormen. Van vrijdag tot en met zondag treden diverse literaire dubbeltalenten op in Concordia, Atak en de Grote Kerk. Festivals met louter literatuur zijn uit. Organisatoren weten dat mensen meer w

Literatuur, muziek, film en beeldende kunst. In het literaire festival 'De Zee op de Heide', opvolger van het vorig jaar gehouden 'Crossing Border Festival', vormt literatuur de schakel tussen deze kunstvormen. Van vrijdag tot en met zondag treden diverse literaire dubbeltalenten op in Concordia, Atak en de Grote Kerk.

Festivals met louter literatuur zijn uit. Organisatoren weten dat mensen meer willen dan een goed verhaal of een prachtig gedicht. Woorden moeten aangevuld worden met beelden en klanken. Zelfs de huidige cultus rondom schrijvers doet hier niets aan af. Literatuur wordt pas spannend als er meer te beleven is dan tekst.

In het literaire festival 'De Zee op de Heide' springt men mee op de postmoderne trein om de literatuur te ontdoen van haar stoffige imago. De blikvanger van het festival is niet het portret van een schrijver of een grafisch ontwerp, maar een foto van een kunstwerk op een strand. De relatie met literatuur ligt, mede door de geheimzinnige naam van het festival, niet direct voor het oprapen.

Het oprekken van het begrip literatuur leidt tot een veelzijdig en interessant programma. Er komen niet alleen veel Bekende Schrijvers, de ongewone presentatie zorgt bovendien voor een nieuw perspectief op hun werk in het bijzonder en op literatuur in het algemeen. Op vrijdag draait het programma om de ontmoeting tussen literatuur en muziek. De schrijvers Allard Schröder, Tsjêbbe Hettinga, Margriet de Moor en P.F. Thomése verzorgen in Concordia ieder een literair optreden met muziek. Later op de avond is de documentaire Toonmeesters: Henryk Gorecki van Cherry Duyns en een optreden van de Siciliaanse groep Taberna Mylaensis in Atak te zien.

Zaterdag 14 december staat de verhouding tussen literatuur en beeldende kunst centraal. Overdag in Concordia houdt beeldend kunstenaar en schrijver Theo Jansen een voordracht met videobeelden en is er een open video-werkplaats. In de Grote Kerk gaat Michaël Zeeman in gesprek met Anna Enquist, Nelleke Noordervliet en Jaap Scholten over het thema Vatersuche in hun werk. 's Avonds introduceren de schrijvers en dichters Cherry Duyns, B. Zwaal, Tonnus Oosterhoff, Kees Ouwens, Elma van Haren en Willem Jan Otten zichzelf aan de hand van een dierbaar beeld. Collages van videokunstenaar eddie d zijn als intermezzi tussen de programmaonderdelen opgenomen. Afsluiter in Concordia is de nachtfilm Un coeur en hiver. In het programma van Atak presenteren de nederhopgroepen Klaas Vaak, Dr. Doom, Oostblok en Spookrijders zich. Hierna lopen beeldende kunst en muziek hand in hand bij een optreden van Zero Gravity.

Zondagmiddag geeft Kees Wieringa als afsluiting een pianoconcert in Concordia onder de titel 'Carols on Piano'. De muziek is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd en moet een tegenwicht bieden aan de traditionele kerstmatinees waar Chopin en Liszt nog steeds de dienst uitmaken. Wieringa vroeg moderne componisten uit de hele wereld om een gevoel van engagement te combineren met een relativering van het begrip kerstfeest. Na dit concert én na dit weekeinde moeten de kerstdagen toch door te komen zijn.

De Zee op de Heide, vrijdag 13, woensdag 14 en vrijdag 15 december in Concordia, Grote Kerk en Atak. Toegangsprijzen van nul tot vijftien gulden; passe-partouts f 25 voor Concordia en f 40 voor Concordia en Atak samen. Informatie en reservering: 053-4311089.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.