Groenbeleid
De werkgroep Groenbeleid is het niet eens met het voornemen van het Facilitair Bedrijf (FB) de noodgebouwen voor de faculteit Chemische Technologie in de buurt van het CT-gebouw aan de zijde van de Hengelosestraat te plaatsen. De noodlocatie van het FB komt waarschijnlijk in de buurt van de ingang van het Pinetum de Horstlanden. De werkgroep vreest een aantasting van het groen op de Campus en daardoor een aantasting van de Campus zelf.
Een deel van CT en het FB moeten naar andere huisvesting omzien, omdat ze zijn gevestigd in de Technologiehal, die met ingang van volgend jaar september door de AKI wordt gehuurd. 'De bomenverzameling in het Pinetum de Horstlanden is in de afgelopen dertig jaar met veel zorg opgebouwd. Plaatsing doet zonder meer afbreuk aan de onvervangbare waarde van dit terrein. Als er eenmaal een noodgebouw staat, is het bovendien niet gezegd dat het daarbij blijft. Het is namelijk onduidelijk hoelang deze 'noodgebouwen' blijven staan. De ervaring op de UT leert dat dit vrij lang kan zijn; zo staat van het eerste tijdelijke gebouw op de UT na 35 jaar nog steeds een behoorlijk deel, Hal D', schrijft de werkgroep in een brief aan het College van Bestuur. Ook de verwachte verkeersdrukte baart hen zorgen.
De werkgroep is bovendien van mening dat er niet is nagedacht over alternatieve locaties: 'Het criterium lijkt vooral te zijn geweest om zo dicht mogelijk bij de huidige werkplek te zitten. Het plan lijkt weinig doordacht.' Als alternatief draagt de werkgroep Groenbeleid opvulling van de leegstaande of dunbevolkte hallen aan. Ook ziet de groep wel iets in het creëren van extra kantoorruimte in de tuin van Leroy. 'Deze is toch al uit elkaar gevallen met de bouw van het Collegezalencomplex. Als er ooit een nieuw CT-gebouw komt, is bovendien een groot noodgebouw veel beter inzetbaar voor andere toepassingen dan her en der een keet.'
Directeur Ben Olde Agterhuis van het FB meldt desgevraagd dat zijn dienst niet voornemens is van de plannen af te wijken. 'We hebben wel degelijk een locatie-onderzoek gedaan, waarbij we ook naar het groen hebben gekeken. Ideaal zou zijn geweest een noodgebouw te plaatsen op de parkeerplaats van het Paviljoen, maar juist dan zouden er waardevolle bomen zijn gesneuveld. We zullen een deel van de ingang van het Pinetum moeten verplaatsen, maar groentechnisch gebeurt daar toch niet zo veel. Bijna honderd procent zal onaangetast blijven. De Campus is er niet voor het groen alleen.'
Bruggen-wedstrijd
Aanstaande zaterdag vindt op de UT de schoolwedstrijd 'Bouw een klasse brug' plaats. In totaal strijden die dag bijna achthonderd leerlingen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs op zeven technische hogescholen en universiteiten om de eerste prijs. De Stichting Wetenschap & Techniek vraagt de leerlingen een brug te bouwen in één uur tijd. De brug moet twee meter lang zijn, mag maximaal 2,5 kilo wegen en de materiaalkosten mogen de 25 gulden niet overschrijden. Het gebruik van metaal is verboden. Winnaars zijn de leerlingen die de brug kunnen bouwen die het meeste gewicht kan dragen zonder te bezwijken. Hoe de bruggen er precies uit zullen zien is nog onbekend, maar de ervaring van voorgaande jaren leert dat de ontwerpen zeer divers zullen zijn. In 1995 kon de winnende brug een belasting van 75,8 kilogram aan, voordat hij bezweek.
De wedstrijd gaat zaterdag om twaalf uur van start in het Collegezalencomplex. De prijsuitreiking is om kwart over vier.