Nederland verlengt akkoord met Russen

| Redactie

Nederland blijft het Russisch hoger onderwijs steunen bij het vernieuwen van het hoger onderwijs. Daartoe tekenden minister Ritzen en de Russische vice-minister van onderwijs Tsjepoernich vorige week een akkoord. Dit betekent een verlenging van de samenwerking die sinds 1994 bestaat. Aan Nederlandse kant werken de universiteiten van Twente en Eindhoven en hogescholen in Leiden en Eindhoven (de PTH) aan de uitvoering van het akkoord mee.

De Nederlandse universiteiten en hogescholen helpen Russische instellingen met onderwijs op het gebied van onder meer informatie- en communicatietechnologie, management in de gezondheidszorg en met hoger-onderwijsbeleid. De samenwerking wordt gecoördineerd door Bureau Cross, dat is opgericht door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.

Het Centrum voor Studies van het Hoger Onderwijsbeleid (CSHOB) van de UT coördineert de Nederlandse inbreng voor wat betreft de professionalisering van het management. Mede in dat kader vindt deze week aan de UT het seminar 'Privatisering van Hoger Onderwijs' plaats. Hiervoor is een delegatie van tien Russen, waaronder professor N.D. Podufalov, onderminister van onderwijs, naar de UT gekomen.

Uniek

Minister Ritzen steekt de komende jaren twee miljoen gulden in de steun aan het Russische hoger onderwijs. Behalve Ritzen draagt ook minister Wijers van Economische Zaken bij in de kosten van de samenwerking. In totaal is er dit en komend jaar 3,6 miljoen gulden mee gemoeid. Rusland is, samen met Hongarije, een zogeheten 'prioriteitsland' in de onderwijssamenwerking tussen Nederland en het voormalig Oostblok.

Volgens Peter Maassen, per 1 januari waarnemend directeur CSHOB, is de verlenging 'vrij uniek'. Maassen: 'Overal ter wereld wordt wat voorzichtiger gekeken naar samenwerking met Rusland. De eerste ervaringen -directe resultaten zijn uitgebleven- zijn veelal niet goed gevallen en veel landen hebben hun hulp stopgezet. In Nederland is echter besloten het akkoord uit 1994 te verlengen.'

Nederland heeft, wanneer het om professionalisering van het onderwijsmanagement gaat, een naam hoog te houden. Opmerkelijk is eveneens, aldus Maassen, dat de Russen veel vertrouwen hebben in samenwerking met Nederland. 'Wij hebben een aantal zeer duidelijke voordelen boven bijvoorbeeld Duitsland en Engeland: wij zijn een klein land en zullen niet proberen de Russen de wet voor te schrijven. Voorts bestonden er al contacten toen de rest van de wereld Rusland nog in het communistisch sop liet gaarkoken. Een aantal Nederlandse onderzoekers en auteurs op het gebied van onderwijsvernieuwing is zeer bekend in Rusland.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.